Hasan Ferit Gedik davasında olaylar çıktı

Mahkeme heyeti, 8'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, 2 tutuklu sanığın daha tahliyesine karar verdi. Duruşma sırasında adliye içinde pankart açan 2'si kadın 5 kişi gözaltına alındı

Google Haberlere Abone ol
Hasan Ferit Gedik davasında olaylar çıktı

İstanbul Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ile 3 kişinin yaralanmasına ilişkin, 8'i tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, 2 tutuklu sanığın daha tahliyesine karar verildi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 8 tutuklu ve 4 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray ve dedesi Mustafa Meray da hazır bulundu.

Kamu güvenliği gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya, izleyiciler alınmadı.

Duruşmada konuşan müşteki Mesut Aktürk, olay tarihinde Gülsuyu'nda yürüyüş yapan kitlenin arka tarafında olduğunu belirterek, "Kitle yürüyüşe geçtiğinde sağa sola ateş eden birini gördüm. 2-3 el ateş etti. Ben en arkadaydım topuğumdan yaralandım. Ben vurulmasam kitleden başka biri vurulacaktı. Kaçan kişiyi internette görünce Aytekin Turan olduğunu teyit ettim" dedi.

Müşteki Orhan İnalkaç da, "Olay tarihinde Maltepe Gülsuyu'nda dolmuşlarım vardı. Akşam iftar için yeğenlerimi topladım eve gidiyordum. Fırından ekmek alırken 6 kişi etrafımızı çevirdi. Bizi yaylım ateşine tutarken Şahin Eren emir veriyordu. Beni ve yeğenlerimin hepsini vurdular. İnanın ki ölümü tattık biz. Daha önceden bu kişilerle bir husumetim yoktu. Aytekin Turan ve Şahin Eren benden haraç istediler vermeyince bunları yaptılar. Sanıklardan şikayetçiyim" diye konuştu.

Söz verilen tutuklu sanık Şahin Eren ise, müştekilerin beyanlarının doğru olmadığını savunarak, "Bunlar sopalarla eniştemi dövüyorlardı, bende silah vardı. İçinde de 5 mermi vardı. Ben bırakın dedim. Birisi bana sopa fırlattı. Ben de sopayı ona fırlattım yere düştü. Üstüme saldıranların her üçünü de vurdum. Ben gitmesem eniştem Aytekin Turan'ı öldüreceklerdi" ifadelerini kullandı.

Tutuklu sanık Aytekin Turan da, "Orhan beyden kendisinin bu anlattıklarının doğru olduğuna dair yemin etmesini istiyorum. Müştekilerin dördü geldi sopalarla bana vurmaya başladılar. Kafamı kolladım. Ondan sonra silah sesleri duydum, silah sesleri bitince Şahin Eren beni arabaya bindirdi oradan uzaklaştık. Sopalarla beni dövüyorlardı, bunlar yalan değildir" dedi.

Dava nedeniyle 3 yıldır mağdur olduğunu iddia eden sanık Turan, "Ailem perişandır. Benim bu güne kadar uyuşturucuyla ilgili dosyam olmadı. Sigara dahi kullanmıyorum. Burada bulunma sebebim Şahin Eren'in eniştesi olmamdır. Ben sıradan bir minibüs şoförüyüm. Tahliyemi talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Hasan Ferit Gedik'in dedesi Mustafa Meray da, "Bunlar çıktığı zaman sizin çocuklarınıza da uyuşturucu satacaklar. Çok Hasan Ferit öldürecekler. Cezalandırılmalarını istiyorum" ifadesinde bulundu.

Tutuklu sanık Zafer Turhan da, 29 aydır tutuklu olduğunu belirterek, "Bunun getirdiği maddi ve manevi sorunlar mevcut. Aile düzenimiz bozuldu. İnsanın olmadığı bir çetenin içinde gösterilmesi artık zoruma gitmeye başladı. Dosyanın dikkatli incelenmesini talep ediyorum" dedi.

Söz verilen diğer sanıklar da beraatlerini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ümit Yeşilkaya ve Aytekin Turan'ın tahliyelerine karar verdi. Sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme, diğer 6 sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Duruşma eksikliklerin giderilmesi amacıyla ertelendi.

- Adliye içinde pankart açanlara gözaltı

Öte yandan duruşma sırasında adalet sarayının C Blok zemin katında bir grup "Hasan Ferit için adalet istiyoruz" yazılı pankart açtı. Polis ekiplerinin müdahalesi üzerine pankartı açan gruptan 2'si kadın 5 kişi gözaltına alındı.

Duruşma bitiminde adliye bahçesinde açıklama yapan Gedik ailesinin avukatı Ebru Timtik, "Mahkeme 2 sanığı tahliye etti. Polisin adliyeyi işgal ettiği, hakimin müştekileri mahkemeye getiremediği, tanıkların mahkemeye getirilemediği bir yerde yargı bağımsızlığından söz edilemez. Ne uygun salon var, ne uygun ortam var. Dosyada kapalılık kararı var" değerlendirmesinde bulundu.

Anne Nuray Meray da, "Avukatlara katılıyorum. Çok fazlasıyla uzadı. Ben de anne olarak mahkemenin sonuçlanmasını istiyorum. Bir ceza istiyorum, oğlum adına adalet istiyorum" diye konuştu.

- Olayın geçmişi

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba silahla ateş açılması sonucu, Hasan Ferit Gedik hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 10'u tutuklu 35 şüphelinin 11 ile 269 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

 

 

 

Yorumlar