Hasan Cemal'in 'darbe çığırtkanlığı'na TSK'dan cevap

Hasan Cemal, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sandık yoluyla darbe yaptığını, anayasayı ve kanunları hiçe saydığını iddia ederek, askerin de buna karşı çıktığını ancak şimdilik 'tiyatro' oynadığını savundu. TSK, öğle saatlerinde bir açıklama yaparak, askerin kesinlikle emir-komuta zinciri içinde hareket ettiğini, bunun dışına tevessül etmeyeceğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Hasan Cemal'in 'darbe çığırtkanlığı'na TSK'dan cevap

Milliyet Gazetesi'nden kovulduktan sonra T24 isimli internet sitesinde yazmaya başlayan Hasan Cemal, bugünkü yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sandık yoluyla darbe yaptığını, anayasayı ve kanunları hiçe saydığını iddia ederek, askerin de buna karşı çıktığını ancak şimdilik 'tiyatro' oynadığını savundu. TSK, öğle saatlerinde bir açıklama yaparak, askerin kesinlikle emir-komuta zinciri içinde hareket ettiğini, bunun dışına tevessül etmeyeceğini vurguladı.

Uzun süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı hakarete varan yazılarıyla gündeme gelen Hasan Cemal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Harp Akademileri'nde kurmay subaylara hitaben yaptığı konuşmayı bir tiyatroya benzetti. Askerin Erdoğan'a inanmayacağını savunan Cemal, darbe çığırtkanlığı yapmadığını sadece bazı tespitlerde bulunduğunu savundu. 

Ergenekon, Balyoz, Milli Görüş gömleği gibi konuları yeniden gündeme getirerek yazısında yer veren Cemal, askerin anayasanın bekçisi olduğunu ancak Erdoğan'ın o anayasayı çiğnediğini ima ederek 'darbe' çığırtkanlığı yaptı. 

Cemal'in yazısından sonra Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, sert ifadelere yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nın hiçbir mensubun emir komuta zincirinin dışına çıkmayacağının altını çizdi. 

KÜTAHYALI'NIN ORDUDAKİ 'FETHULLAHÇI PİLOTLAR İDDİASI'

Hasan Cemal'den önce de Rasim Ozan Kütahyalı, orduda çok sayıda Fethullahçı pilotun bulunduğunu, bunların 2016 yılı içinde tasfiye edileceğini savunmuştu. Kütahyalı, Genelkurmay Başkanı'nın direnmesi halinde ise istifasının alınacağını öne sürmüştü. Açıklamada isim vermeden Kütahyalı'nın idddialarına da sert tepki var. 

İşte Hasan Cemal'in akıllarda onlarca soru işareti bırakan o yazısı: 

Tayyip Erdoğan geçen gün Harp Akademileri Komutanlığı’na gitti, generallere, subaylara seslendi:

- Yiğit arkadaşlarım!
- Sizlerle gurur duyuyorum.
- Sizler yiğitsiniz.
- Cesursunuz.
- Eğitimlisiniz.
- Bilgili ve dirayetlisiniz.
- Sadakatlisiniz.
- Sizlerle iftihar ediyorum.

Dünkü yazımı bu konuya ayırmış, sormuştum:

- Erdoğan mı değişti, asker mi?
- Erdoğan mı askeri teslim aldı, asker mi Erdoğan’ı?

Erdoğan’ın Harp Akademileri konuşmasıyla ilgili olarak bugün aklıma başka sorular takıldı.
Gelişi güzel şöyle sıralayabilirim:

Erdoğan, Harp Akademileri’nde 27 Mart’ta yaptığı konuşmada kuvvet komutanlarına ve subaylara seslenerek ‘Her fırsatta söylüyorum; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Sizlerin huzurunda buna bir de tek ordu, tek komutan vurgusunu da eklemek isterim’ dedi

Asker, Erdoğan’ı sevebilir mi?
Asker, Erdoğan’ı samimi bulabilir mi?
Asker, Erdoğan’ın değiştiğine inanabilir mi?
Ya da Milli Görüş gömleğini sırtından çıkardığına inanabilir mi? 
Asker, Erdoğan’ın hayata,
Türkiye ve dünyaya bakışını beğenebilir mi?Paylaşabilir mi?
Asker, Erdoğan’ın Atatürk’e, laik cumhuriyete, din ve devlet işlerine bakışını olumlu bulabilir mi?Asker, Ergenekon ve Balyoz’la ilgili olarak, “Ben bu davaların savcısıyım” diyebilmiş Erdoğan’a güvenebilir mi?
Asker, kendi komutanlarının, kendi silah arkadaşlarının hapse atıldığı, yıllarca yargılandığı bir dönemin Başbakan’ından, Erdoğan’dan nereye kadar hoşlanabilir?
Asker, bir Genelkurmay Başkanı’nın ‘terör örgütü  iderliği’nden yargılanmasını ne kadar içine sindirebilir? Asker, “Paralelciler bizi aldattı” deyip işin işinden sıyrıldığını belirten Erdoğan’a ne kadar inanabilir, onu bu konuda ne kadar affedebilir?
Ya da affeder mi?
 Asker, bir cumhurbaşkanı olarak, bir başkumandan olarak Erdoğan’ı ne kadar içine sindirebilir? Asker, sırtını sistemli bir  biçimde Batı’ya dönen, yüzünü Doğu’ya, İslam alemine çeviren, Batılı hayat tarzından hiç hoşlanmadığını her fırsatta belli eden bir Erdoğan’a sempati duyabilir mi?
Asker, Erdoğan’ın Atatürk’e, laik cumhuriyete ihanet ettiğini düşünüyor olabilir mi?
Böylesi duygu ve düşünceler kafaların arkasında saklı duruyor olabilir mi? 
Asker, askeri vesayet kurumlarının büyük ölçüde yerli yerinde durduğu, ‘Atatürkçü yetişme ve eğitim’ tarzının askeri okullarda, akademilerde aynen devam ettiği bir ortamda, Erdoğan’a bakış açısını nereye kadar değiştirebilir ki?..

Bu kadar soruyu alt alta sıralamak darbe kışkırtıcılığı mı, kışlaya dönüp bakma alışkanlığını kaşımak mı? Hayır, ikisi de değil

PaylaşPaylaş
Sorular çoğaltılabilir ama gereksiz.
Peki, neden bu kadar soruyu alt alta sıralıyorum ki?
Yoksa darbe kışkırtıcılığı mı?
Çoktandır ortalıkta gözükmeyen kışlaya dönüp bakmaalışkanlığını kaşımak mı?
Elbette hayır, ikisi de değil.
Sadece bir durum tespiti yapıyorum.
Ayrıca cuntacılık nedir, iyi bildiğimi sanıyorum.
Bizzat yaşadığım için öyle.
Üstelik, başta Kimse Kızmasın Kendimi Yazdım olmak üzere kitaplarını da yazdım.
Bu kitapları da darbecilik tarihin çöp tenekesine atılsın, Türkiye’de de asker, demokrasilerdeki gibi, seçilmiş sivil otoriteye tabi olsundiye yazdım.
Bu arada not düşmekte yarar var.
Bugün darbe deyince, daha çok akla askeri darbeler geliyor.
Oysa sivil darbeler de var.
Seçim sandığı yoluyla gelen darbeler...
Bunlardan birini şimdi kendi ülkemizde yaşamaktayız.
Erdoğan adım adım kendi ‘sivil diktası’nı yerleştiriyor.
Anayasayı ‘bekleme odası’na alıyor.
Rejimi fiilen değiştiriyor.
Anayasa Mahkemesi kararlarına uymuyor.
‘Güçler ayrılığı’nı, ‘yargı bağımsızlığı’nı çiğniyor.
Sözü daha fazla uzatmak istemiyorum.
Bugün asker kışlasında!
Asker, seçilmiş ‘sivil otorite’ye tabi gözüküyor.
Peki ya sivil otorite, demokrasi ve hukuka bağlı mı?
Hayır değil.
Asıl mesele de burada düğümleniyor.
Bu düğümü nasıl çözeceğiz?
Halkın oyuyla gelen, ‘oyunun temel kuralları’nı unutmaya başlarsa n’olacak?
N’apacağız?..
Hem askeri, hem sivil darbelere hayır derken bazen aklıma takılan şu soruyla yazımı noktalıyorum:
Acaba Erdoğan’la asker, geçen gün bir sahnesine Harp Akademileri’nde tanık olduğumuz bir tiyatro oyunu mu oynamaktalar?

TSK'NIN AÇIKLAMASI

Genelkurmay'ın açıklaması ise şöyle: Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliği için, görevlerinin ifasındaAnayasa'da belirtilen hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve demokratik toplum olmanın gerekleri prensiplerine bağlılığı temel esas alarak, Anayasa ve yasalar çerçevesinde kendisine verilen görevler doğrultusunda yurt içinde ve sınır ötesinde teröristle mücadele eden TSK; bazı il ve ilçelerde de gece gündüz demeden, hiç bir zorluğa aldırmadan, her türlü fedakarlık ve kahramanlığı göstererek, polis ve korucularla omuz omuza operasyonlarını aralıksız sürdürmektedir.

TÜM MENSUPLARIMIZI RAHATSIZ EDİYOR

Hal böyle iken bazı medya organlarında hiç bir dayanağı olmadan yapılan haber ve yorumlar doğal olarak kahraman silah arkadaşlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekte, tüm mensuplarımızı rahatsız etmektedir.

YASADIŞI HİÇBİR HAREKETE TAVİZ VERİLMEZ

Milletinin engin sevgi ve güveninden güç alan, demokrasiye bağlılığını her ortamda dile getiren Türk Silahlı Kuvvetlerinde idari ve adli mekanizmalar sürekli ve etkin olarak çalıştırılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde disiplin, mutlak itaat ve tek emirkomuta esastır. Hiçbir yasa dışı, emir-komuta hiyerarşisi dışı oluşum ve/veya harekete taviz verilmesi söz konusu değildir.

Bambaşka saiklerle yapıldığı anlaşılan ve hiçbir hukuki, insani, vicdani ve akli dayanağı olmayan, basın etiğinden ve üslubundan uzak, haddini aşan haber ve yorumları yapanlar hakkında hukuki işlemler başlatılmış ve suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Yorumlar