'Girdap'ta Yargıtay beklenecek

Ergenekon davasıyla bağlantılı olan 'çete' davası 'Girdap'ta Yargıtay kararı bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
'Girdap'ta Yargıtay beklenecek
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, "Girdap Operasyonu" davasında, sanıklardan kapanan Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneğinin eski genel başkanı Taner Ünal ve Ahmet Cinali yönünden, yargılandıkları "Ergenekon" davasının sonucunun beklenmesine karar verdi.

Ünal'ın da arasında bulunduğu 19 sanığın yargılanmasına Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya tutuksuz sanık Ferhat Şahin, bazı sanık avukatları ile Hazine avukatı katıldı.

Sanık avukatları, Yargıtayın, "Ergenekon" davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin hükmünü bozduğunu anımsattı ancak dosyanın henüz mahkemeye gönderilmediğini belirtti.
Mahkeme heyeti, "sanıklardan Ünal ve Cinali yönünden önemli" olduğu gerekçesiyle "Ergenekon" davasının sonucunun "bekletici mesele" yapılmasına karar verdi.

Hazine avukatının Kültür ve Turizm Bakanlığı yönünden müdahillik talebini kabul eden heyet, duruşmayı erteledi.

Mahkeme, son celsede, sanıklardan Taner Ünal ve Ahmet Cinali hakkında, "suç örgütü" suçlaması yönünden ayrılarak, "Ergenekon" davasıyla birleştirilen dava dosyasına ilişkin Yargıtayın kararının beklenmesini kararlaştırmıştı.

NE OLMUŞTU ? 

İddianamede, derneğin, Nisan 2006'dan sonra düşünce kuruluşu olmaktan çıktığı kaydediliyor ve sanıkların ilişkili oldukları bir kısmı emekli kamu görevlilerinin nüfuzlarını kullanarak, kendilerine hatırlı çevre kurdukları, kamu görevlileri üstünde etkin oldukları imajı yaratarak, bazı kişilere tehdit ve cebir uyguladıkları savunuluyor.

Sanıklara, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, iş adamlarını koruma adı altında maddi menfaat temin etmek, izinsiz kazı yaparak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet etmek" gibi suçlamalar yöneltiliyor.

Sanıkların yargılanmasına, 2007'de, kapatılan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmıştı. Yargılama sürerken, sanıklardan 7'si hakkında "ihaleye fesat karıştırmak", "kamu görevini usulsüz üstlenmek", "resmi belgede sahtecilik", "askerlikle ilgili sahte rapor aldırmak" gibi suçlardan başka bir dava açılmış, mahkeme davaları birleştirmişti.

Sanıklardan Ünal ile derneğin eski genel başkan yardımcısı Cinali hakkında, "Ergenekon örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüt üyelerine bilerek ve isteyerek yardım ettiği" iddiasıyla Ankara'da dava açılmış, bu dava Ergenekon davasıyla birleştirilmişti.

Ünal da önceki celselerde, "1997'de, yurt dışındaki okullarda çalışanların listesini yayınladıklarını ve bunların ajan olduğunu yazdıklarını" ifade ederek, "Bize operasyon oradan başladı. Yani, bu dava bir kumpas" demişti.

Yorumlar