Diyanet için özerklik talebi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, muhtemel yeni anayasada Diyanet'in tamamen özerk bir kurum olarak belirlenmesi, siyasetten uzak hale getirilmesi gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Diyanet için özerklik talebi

Son Haberler Logo

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeninden yapılandırılması hakkında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Yeni anayasa tartışmalarında Diyanet'in mutlaka yeniden yapılandırılması gerekiyor. Diyanet'in tamamen siyasetin dışında, tamamen özerk bir kurum olması bence zaruret haline gelmiştir" dedi. 

Görmez, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile geçen Cuma günü Şırnak'ın Silopi ilçesindeki temaslarının ardından Ankara'ya dönüşte uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeninden yapılandırılması konusuna değinen Görmez, Cumhuriyet ile yaşıt bir kurum olduklarını belirterek, kurumun toplumsal hizmetleri ve meşruiyetinin, yasal meşruiyetinin önünde olduğunu dile getirdi.

Görmez, son yıllarda daha küresel bir kuruma dönüştüklerini, Afrika'dan Asya'ya, Latin Amerika'dan Balkanlar'a kadar hizmet götüren bir kurum haline geldiklerini belirterek, mevcut yapıyla yola devam edilmesinin güçleştiğini aktardı.

Görmez, şöyle devam etti: "Yeni anayasa tartışmalarında Diyanet'in mutlaka yeniden yapılandırılması gerekiyor. Diyanet'in tamamen siyasetin dışında, tamamen özerk bir kurum olması bence zaruret haline gelmiştir. Kendi ayakları üzeride durabilen, kamu tüzel kişiliği olan, idari, ilmi ve dini bakımdan özerk ama anayasal bir kuruluş olarak da varlığını sürdürmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum. Şu anda bölgemize bakınca din hizmetleri bir güvenlik sorunu. Böyle bir dünyada Türkiye'de 85 bin camide günde 5 defa ve her hafta cuma günü hizmetlerini yerine getiren ve diğer bütün çalışmalarını yürüten Diyanet İşleri Başkanlığının varlığı gittikçe önem kazanmıştır ve 5 yıl sonra daha önemli olacaktır. Bölgedeki gelişmeleri dikkate alacak olursak 10 yıl sonra ülke ve coğrafya olarak biz bu kuruma daha çok muhtaç olacağız. Bütün bunları dikkate alarak vehimleri, endişeleri, korkuları bir tarafa bırakarak daha ayakları üzerinde durabilen, daha kuşatıcı, toplumu daha çok birleştirici bir misyon ile kurumun yoluna devam etmesinin daha uygun olacağını düşünüyorum."

Yorumlar