CHP ve HDP'li vekiller hakkında suç duyurusu

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandıkları dava, 1 Nisan'a ertelendi. Mahkeme heyeti, kapalılık kararına rağmen duruşma salonuna giren bazı CHP ve HDP milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulundu

Google Haberlere Abone ol
CHP ve HDP'li vekiller hakkında suç duyurusu

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, Cumhuriyet gazetesinde, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle "darbeye teşebbüs", "casusluk" ve "FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme'' suçlarından yargılandıkları dava, 1 Nisan'a ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, kapalılık kararı gereği sadece sanıklar Gül ve Erdem, avukatları, eşleri, müştekiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) avukatları katıldı.

Basın mensuplarının alınmadığı salona, duruşmanın sabahki bölümünü izleyen CHP ve HDP'den bazı milletvekilleri de katılmak istedi ve uyarılara rağmen duruşma salonuna girdi. Bunun üzerine mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmasını beklediği ve bu nedenle duruşmayı başlatmadığı öğrenildi.

Aradan geçen bir saatlik süre sonunda salona geldiği kaydedilen mahkeme heyetinin, milletvekillerinin salondan çıkmadığı gerekçesiyle duruşmayı sonlandırdığı ve 1 Nisan'a ertelediği belirtildi.

Heyetin, uyarılara rağmen duruşma salonundan ayrılmayan milletvekilleri hakkında, "kendilerine kapalı olan duruşmadan çıkmayıp yargılamayı engelledikleri" gerekçesiyle "adil yargılamayı etkilemek" suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına hükmettiği aktarıldı.

Duruşma salonundan çıkan sanıklar, avukatları ve milletvekilleri, koridorda bekleyenler tarafından alkışlarla karşılandı. Kalabalık, çeşitli sloganlar attı.

GİZLİLİK KARARI PROTESTO EDİLDİ

Bu arada, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile parti üyeleri, gizlilik kararını İstanbul Adalet Sarayı önünde protesto etti.

Katılımcılar adına konuşan Tezcan, mahkeme heyeti üzerinde baskı olduğunu iddia ederek, mahkemenin Anayasa Mahkemesinin kararı çerçevesinde hukuka, vicdana, yargı bağımsızlığı ve evrensel hukuk ilkelerine uygun hareket etmesini istediklerini söyledi.

Tezcan, sanıkların haklarının savunucusu olacaklarını belirterek, milletvekilleri olarak gizlilik kararı verilmiş olsa da duruşmaları izlemeye devam edeceklerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da mahkemenin hukuksuz bir karar verdiğini savunarak, "Bu davada kamuoyundan saklanacak, bizlerden gizlenecek hiçbir şey yoktur. Hepsi aleni bir biçimde yazılmıştır. Dolayısıyla gizlilik kararı da hukuka aykırıdır. Davayı izlemeye, Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğünün, adil yargılama özgürlüğünün yanında olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Yorumlar