BTK'dan 'kumar haberi'ne yalanlama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca, internet üzerinden kumar oyunları yayınlayan sitelere yönelik gerekli tedbirler alınmadığı yönündeki iddiaları kabul etmeyerek yapılan haberlerin gerçek dışı olduğunu açıkladı

Google Haberlere Abone ol
BTK'dan 'kumar haberi'ne yalanlama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunca (BTK), 2008 yılından itibaren 2015 yılı sonuna kadar Milli Piyango İdaresi'nden gelen tüm ihbarların değerlendirilmesi sonucu, ihbarlarda yer alan internet adreslerinin yüzde 59'unda yasa dışı kumar oynama suçunun işlendiğine karar verilerek, bu içeriklere erişimin engellendiği bildirildi.

BTK'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organları ve internet sitelerinde, Milli Piyango İdaresi tarafından talepte bulunulmuş olmasına rağmen, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yasa dışı kumar oynatan internet sitesine yönelik tedbir almadığına ilişkin gerçek dışı haberler yayınlandığı bildirildi.

Haberlerin, maksatlı şekilde çarpıtılmış bilgilerden ve gerçek dışı iddialardan oluştuğu, yasa dışı ve zararlı internet içeriklerine karşı yasal çerçevede yürütülen haklı ve meşru mücadele hakkında olumsuz algı oluşturma amacı taşıdığı belirtilen açıklamada, iddiaların aksine özellikle son zamanlarda TİB 5651 sayılı Yasa'nın 8. maddesinde düzenlenen katalog suçlardan "Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama"nın internet ortamında işlenmesini önlemek amacıyla yoğun ve etkin mücadele yürütme gayretinde olunduğu vurgulandı.

Bu kapsamda başkanlığın, konuyla ilgili olarak mahkemelerden ve yetkili diğer kamu kurumlarından gelen erişim engelleme kararlarının ivedilikle uygulanmasını sağladığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Başkanlığımız, Bilgi ve İhbar Merkezine vatandaşlardan ve ilgili kamu kurumlarından (Milli Piyango İdaresi, Spor Toto Teşkilatı, Kolluk güçleri vb) gelen tüm ihbarları büyük bir hassasiyetle hukuki ve teknik açıdan değerlendirmekte ve gerekli işlemleri tesis etmektedir. Diğer yandan, yasa dışı kumar sitelerine tedbir alınması konusundaki mücadele özellikle 2014 yılından itibaren daha da hızlandırıldığına dikkatleri çekmek isteriz. Bu kapsamda Başkanlığımızca 2008 yılından günümüze kadar yasa dışı kumar oynatmaları nedeniyle kapatılan internet sitelerinin yüzde 80'inden fazlası 2014 yılı ve sonrasında gerçekleştirilmiştir. Haberde yer alan iddiaların aksine bugüne kadar Milli Piyango İdaresi tarafından Başkanlığımıza iletilen tüm talepler ilgili mevzuat çerçevesinde titizlikle incelenmiş, değerlendirilmiş ve sonuca bağlanarak gerekli işlemler ivedilikle tesis edilmiştir. Bu kapsamda, 2008 yılından itibaren 2015 yılı sonuna kadar Milli Piyango İdaresi'nden Başkanlığımıza gelen tüm ihbarların değerlendirilmesi sonucu ihbarlarda yer alan internet adreslerinin yüzde 59'unda yasa dışı kumar oynama suçunun işlendiğine karar verilerek bu içeriklere yönelik erişim engelleme uygulanmıştır. Bunun dışındaki ihbarlarda bulunan internet adreslerinin ise yüzde 16,3 lük kısmının mükerrer, yüzde 10,7'lik kısmının aktif olmadığı ve yüzde 14'lük kısmında ise yasa dışı kumar oynatma suçunu işlemediği tespit edilmiştir."

Açıklamada ayrıca, 2015 yılı sonuna kadar Milli Piyango İdaresi’nden başkanlığa gelen ihbarlar sonucu gerçekleştirilen erişim engellemesi uygulamalarının büyük çoğunluğunun, 2014 yılı ve sonrasında yapılmış olmasının Başkanlığının yasa dışı kumar sitelerine yönelik yürüttüğü mücadeleye son yıllarda daha büyük önem ve hız verdiğinin göstergesi olduğu ifade edildi.

Yorumlar