AYM'nin yetkileri yeniden düzenlenecek

Can Dündar ve Erdem Gül kararını AYM'nin yetkilerinin dışına çıkarak yaptığını düşünen AK Parti, yasa değişikliği için hazırlığa başladı.

Google Haberlere Abone ol
AYM'nin yetkileri yeniden düzenlenecek

Anayasa Mahkemesi'nin  Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği kararın hukuka uygun olmadığını düşünen iktidar, sonraki uygulamalarında hukuki kaosa yol açmaması için  Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor.

MADDE DEĞİŞTİRİLECEK

Yasanın 50'nci maddesinin 2'nci fıkrasının son cümlesi "Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme,  Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir" hükmünü içeriyor.

AK Parti kurmayları, bu bentteki muğlak ifadelerin mahkemelerin AYM kararlarına uymasının zorunlu olduğu gibi bir algı oluşturduğunu, bunun da baskıya yol açtığını düşünüyor.

YEREL MAHKEME DİRENEBİLECEK

Yapılacak değişiklikte iki alternatif üzerinde duruluyor. Birinci alternatif cümlenin tamamen madde metninden çıkartılması. İkincisi ise son cümlenin "Yineden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme,  Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı gerekçeyi dikkate alarak dosya üzerinden karar verir" şeklinde değiştirilmesi. Bu değişiklikler yapıldığında, yerel mahkemenin AYM kararını olduğu gibi uygulama zorunluluğu ortadan kalkacak. Yerel mahkeme kararında direnebilecek. Örneğin, AYM hak ihlali gerekçesi ile bir kişinin tutuksuz yargılanması gerektiğini belirtmişse yerel mahkeme, "şu şu nedenlerle tutuksuz yargılama mümkün değildir" diyebilecek.

BİREYSEL BAŞVURU DA MASADA

Diğer taraftan yasanın bireysel başvuru hakkı ile ilgili 41'inci maddesi de masaya yatırılacak. AYM'nin yetkisiyle ilgili daha net ve açık ifadeler maddede yer alacak. AYM'nin iç hukuk yolları tüketilmeyen konuları gündemine almasının önüne geçilecek.

Kaynak:  Sabah

Yorumlar