AYM iki partiyi kapattı

Türkiye Komünist Partisi 1920 ve Yeniden Genç Parti adlı siyasi partileri kapattı

Google Haberlere Abone ol
AYM iki partiyi kapattı
Anayasa Mahkemesi, aynı adla daha önce kurulan başka siyasi partiler bulunduğu için Türkiye Komünist Partisi 1920 ve Yeniden Genç Parti adlı partilerin isimlerinin hükümsüzlüğüne ve bu partilerin siyasi parti sicilinden silinmelerine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin iki partiye ilişkin kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Komünist Partisi'nin 1993'te kurulduğunu, 2012'de kurulan Türkiye Komünist Partisi 1920 adlı partinin ve TKP1920 şeklindeki kısaltmasının ise karışıklığa neden olacak şekilde kullanıldığını tespit etti.

Başsavcılık, aynı ismi taşıyan diğer siyasi partiden ayırt edilmesine imkan verecek şekilde ismini değiştirmesi için partiye ihtarda bulunulmasını talep etti. İhtara rağmen parti isminde ve kısaltmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemesi üzerine partinin adının ve kısaltmasının hükümsüzlüğüne ve siyasi parti sicilinden silinmesine karar verilmesi istendi.

Talebi görüşen Anayasa Mahkemesi, Türkiye Komünist Partisi 1920 adının ve TKP1920 kısaltmasının hükümsüzlüğüne ve partinin siyasi parti sicilinden silinmesine karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Genç Parti Genel Başkanlığının başvurusu üzerine, 8 Haziran 2016'da kurulan Yeniden Genç Parti isimli partinin de aynı gerekçelerle adının hükümsüzlüğüne, partinin siyasi parti sicilinden silinmesine karar verilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi, Genç Parti tarafından kullanılan parti isminin, daha sonradan kurulan Yeniden Genç Parti tarafından da kullanılmasının karıştırılmaya ve seçmeni yanıltmaya sebebiyet vereceği gerekçesiyle partinin isminin hükümsüzlüğüne ve siyasi partiler sicilinden silinmesine yönelik karara vardı.

Yüksek Mahkemenin her iki kararının gerekçesinde, Siyasi Partiler Kanununa göre bir partinin siyasi parti siciline kayıtlı başka bir partinin adını aynen veya karışıklığa yol açacak şekilde kullanamayacağı vurgulanarak, siyasi partilerin amblem ve işaretlerinin başka bir siyasi parti ile karıştırılmasına yol açmaması gerektiği kaydedildi.

Yorumlar