Adana yangını ders oldu, 45 öğrenci yurdu kapatıldı

Adana'da 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangınından sonra harekete geçen yetkililer, mevzuata aykırı faaliyet gösteren 45 öğrenci yurdunu kapattı

Google Haberlere Abone ol
Adana yangını ders oldu, 45 öğrenci yurdu kapatıldı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Adana'da kasım ayında meydana gelen yurt yangını Milli Eğitim Bakanlığı'na ders oldu. Bakanlık tarafından başlatılan incelemelerde şu ana kadar mevzuata aykırı faaliyeti tespit edilen öğrenci yurtlarından 45'i kapatıldı. Meclis Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı Sarı, Adana'nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangından sonra durumunda eksiklik olan veya şartlara uygun olmayan 45 yurdun kapatıldığını belirtti. AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Aladağ'da geçen yıl 28 Kasım'da çıkan yangında 11'i öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği çok acı bir olay yaşandığını anımsattı.

Sarı, Milli Eğitim Bakanlığının Aladağ'daki yangın faciasının hemen ardından bütün valiliklere yazı gönderdiğini, bu yazıda bütün yurtların eksiklerinin tespiti ve tamamlanmasının istendiğini aktararak, "Bunların tamamlanması için bir süre verildi. Milli Eğitim Bakanlığımız bunu yakından takip ediyor. Eğer bir eksiklik tespit edilmişse bunların giderilmesi için de bir süre veriliyor. Türkiye genelinde giderilemeyecek durumda eksiklikleri olan veya gerçekten şartları uygun olmayan 45 yurt kapatıldı." ifadesini kullandı.

Halk oylamasının yapılacağı 16 Nisan'dan sonra Aladağ'a giderek yerinde incelemelerde bulunacaklarını belirten Sarı, şöyle devam etti: "Uzmanlarımız geldi, onları dinledik. Bürokratlarımız, ilgili bakanlıklarımızın bürokratları geldi ve bize çok önemli, düşündürücü bilgiler verdiler. Genel anlamda baktığımızda, Aladağ'daki yurt yangını faciasının ardından aldığımız bilirkişi raporları ve sunumlar sonrasında edindiğimiz bilgi, bizi çok çarpıcı noktalara götürdü. Denetim ve mevzuat noktasında sıkıntımız yok ama uygulama konusunda bir sıkıntımız olduğunu gördük. Denetimler zamanında yapılmış ama denetimler sonucunda uygulamalarda eksiklikler olduğunu maalesef gördük. Her şeyden önce Milli Eğitim Bakanlığımız mevzuatta yeniden düzenleme yapıyor. Yurt yönetmeliğini değiştiriyor, bu yönetmelik kapsamında çok daha katı ve sıkı kurallar getiriliyor. Yeni çıkacak yönetmelikle çok sıkı kurallarla denetlenecek yurtlarımız olacak."

TATBİKAT ZORUNLULUĞU

Sarı, öğrenci yurtlarında tatbikat yapılmasının önemine değinerek, "Tatbikat noktasında özellikle yangın, deprem gibi her türlü afette tatbikatın önemini gördük. Bilirkişi raporlarından edindiğimiz bilgiye göre evlatlarımız, orada bir panik yaşamışlar. O paniğin sonucunda çıkan zehirli gazlardan etkilenmişler, muhtemelen bilinç kaybı yaşanmış ve ardından yangın faciasından kaçamamışlar. Tatbikatın ne kadar önemli olduğunu, herhangi bir afet anında evlatlarımızın ne yapması gerektiğini bizim çok erken yaşlardan itibaren, düzenli olarak eğitim sistemimize eklememiz gerektiğini düşünüyorum. Bunu da çıkacak raporumuzun sonunda inşallah belirteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar