Bugün 24 Mayıs 2012 Perşembe
  • İstanbul18 °C
  • Ankara11 °C
  • İzmir13 °C
  • Erzurum7 °C
  • Konya13 °C
  • IMKB
    55.734
    %0.00
  • Altın
    615,82
    %-1.16
  • Dolar
    1,8513
    %-0.27
  • Euro
    2,3278
    %-0.15
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Grip deyip geçmeyin!
12 Ocak 2012 Perşembe 17:56

Grip deyip geçmeyin!

Grip ciddi sonuçlara yol açabilir.

Doç. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, gribin ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Gribin, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyreden ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Mısırlıoğlu, "Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak görülen soğuk algınlığıyla karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtileriyle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır. Ve griple kesinlikle karıştırılmamalıdır.

Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığının giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinilmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hastalarla yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır" dedi.

Doç. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, grip hastalığıyla ilgili olarak 65 yaşından büyüklerin risk altında olduğu dile getirerek, "Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını mutlak önermektedir. Buna göre, 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları (diyabet), astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit ve benzeri), kronik kalp ve damar sistemi hastaları (kroner arter hastaları), bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı-hemoglobinopati-olanlar, kanser hastalı, immunsupresif kullananlar), huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar grip aşısı olmalıdır. Bazı kişilerin grip aşısı olmamaları gerekir. Bunlar 6 aydan küçük bebekler, yumurtaya karşı anafilaktik tarzda alerjisi olanlar (yumurta yediğinde alerjik şoka girenler), hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler" diye konuştu.

 



Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİĞİ HABERLER
  • Erdoğan'ın oğlu Burak neden askere gitmiyor?
  • Erdoğanların Acı Günü
  • Muş'ta 1 Astsubay Şehit Oldu
  • Suavi Hakkarili Gençleri Coşturdu
  • İnsansız hava aracı 10 can daha aldı
ANKET
Haber Sitemizin Yeni Tasarımını Beğendiniz mi?
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Son Haberler | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 658 88 11 / Faks : | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA