Kerem Abadi

Kerem Abadi

Google, BitCoin'i bir haftada yok edebilir

Öncelikle bir soru ile başlayalım.  Blockchain nedir? - Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik...

Öncelikle bir soru ile başlayalım. 

Blockchain nedir?

- Blok zinciri, ilk defa Bitcoin ile ortaya konulmuş olan, içerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli büyüyen dağıtık bir veritabanıdır. 

Nedir bu kriptografik elementler?

- Blockchain’i oluştıran şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık veri parçacıkları. Bunların bir araya geldiği sanal veritabanına ise Blockchain deniyor. Bu dağınık veri parçalarında belli bir düzen, değer atıfları vs aranmıyor. Ne kadar dağınık ve ne kadar çözülmez ise o kadar değerli oluyorlar.

Özetle:

Dijital muallaklık gözetilerek yapılan finansal işlemler bir merkeze bağlı olmaksızın gerçekleşiyor. Aracılar mevcut klasik bankacılık sistemlerine göre büyük oranda ortadan kaldırıldığı için özgür bir finans/ticaret politikası oluşuyor diyebiliriz.

Ancak bunu da diyemiyoruz. Çünkü BitCoin'de değer atfedilen işlemler yani BitCoin'in geçerli olduğu ticari işlemler de istisnaları saymaz isek muallakta.

Genel olarak iç-içe gömülü sahte aldatıcı internet tıklamalı reklamlar, reklamların tıklanmasının kendisi ve dijital fidyecilikte BitCoin pastanın büyük dilimini oluşturuyor. Pratikte olan aslında bu. Anlatıldığı gibi özgür ve bağımsız bir finans ve ticaret sistemi değil. BitCoin bu lekelenen namını temizler ise belki bir on yıl sonra genel bir kabul görür.

Öte yandan dijital dünyada zaten BitCoin'siz bir ticaret dönüyor. Google, Youtube, Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralarda reklam ve tanıtım hizmetleri geçerli dünya paraları üzerinden verildiği gibi yayıncı/kullanıcıya da ödeme yapılıyor (Mesela Google ve Youtube reklamlarını gösteren kullanıcılarına ödeme yapıyor ve yakında Facebook da başlayacak.)

Yani dijital dünyada gözle görülür gerçek işlemler için para dönüyor. Burada gerçek hayat - dijital dünya ilişkisini kanıtlamış böylesi markaların Blockchain'in özgür mantığı ile çalıştığını düşünün..

Pekala Facebook, FMoney diye bir birim icat edip alış verişlerinde bunu kullanabilir. Veya Google altında bulunan onlarca markasında Gash diye bir kripto para birimi sunsa, kullanıcıya yaptığı ödemeler ve kullanıcıdan aldığı ödemelerle muallakta olan önceki kripto para birimlerine öyle sert bir tokat atar ki.. BitCoin'in değerinde sert bir düşüşten daha fazlası olur, bir haftada yok olmanın eşiğine gelir.

Diğer Yazıları

Yorumlar