"Zirve, Burundi için fırsat"

- Burundi Devlet Başkan Yardımcısı Butore: - "Zirve, Burundi’nin insani yardım konusundaki eylemlerini güçlendirmesi için bir fırsat" - "Burundi, ilerde dünyayı yönetecek gençlere fırsat veren bir ülke"

Google Haberlere Abone ol
"Zirve, Burundi için fırsat"

İSTANBUL (AA) - FUAT KABAKÇI/GÜLBAHAR SAYIM - Burundi Devlet Başkanı İkinci Yardımcısı Joseph Butore, Türkiye'nin ev sahipiliğinde düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'nin, Burundi’nin insani yardım konusundaki eylemlerini güçlendirmesi için fırsat olduğunu söyledi.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki zirveye katılan Butore, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok konu ve talebin görüşüleceği zirveden beklentileri sıralamak için erken olduğunu ancak sunulan taleplerin birleştirilmesi, analiz edilmesi ve katılımcılar tarafından imzalanmasının faydalı olacağını belirtti.

Zirvede ele alınan yerel ve uluslararası yelpazedeki çeşitli konulara yönelik Burundi'de yaptıkları çalışmalara değinen Butore, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği ve silahlı çatışmalara sahne olan ülkemizde yoksulluk oranını düşürmek için 2005 yılından bu yana ciddi adımlar attık. Örneğin, ilkokul öğrenimini ücretsiz hale getirdik, hamile veya doğum yapan kadınların ve 5 yaş altı çocukların sağlık ihtiyacı ücretsiz karşılanıyor. Bunlar insani konularda alınan somut önlemlerdir. Zirve, Burundi’nin insani yardım konusundaki eylemlerini güçlendirmesi için bir fırsat."

Burundi'de insani yardım konularında yasal değişikler yaptıklarını dile getiren Butore, ülkesinin insani konularda yaptığı değişikler bakımından diğer ülkelere örnek olabileceğini ifade ederek, "Burundili olarak bununla gurur duyarız. Burundi, ilerde dünyayı yönetecek gençlere fırsat veren bir ülke.” dedi.

Butore, 28 Aralık 2015'te, Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreciyle ilgili olarak da "Ülkemizde diyalog uzun süredir devam eden bir süreç. Yeni oluşturulan bir şey değildir. Arusha'da başlatılan diyalog sürecine davetlilerin büyük kısmı katıldı ve sürecin barışla sonuçlanmasını arzu ediyorum." diye konuştu.

- Burundililer, Türk ürünlerini tercih ediyor

Butore, bir soru üzerine, Türkiye-Burundi ilişkilerinin çok iyiye gittiğini ve ikili ilişkiler konusunda çalışma ritminin yakalandığını söyleyerek, Burundi halkının Türk ürünlerini tercih ettiğine işaret etti.

Burundi'de Türk yatırımcıların genellikle inşaat sektörüne yöneldiklerini belirten Butore, yatırım oranlarının gün geçtikçe arttığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Yorumlar