Zambiya'daki genel seçimler

- Polis, genel seçimlerinin sonuçlarının şüpheli olduğunu söyleyen muhalefet lideri Mumba'yı gözaltına aldı

Google Haberlere Abone ol
Zambiya'daki genel seçimler

LUSAKA (AA) - Zambiya'da 11 Ağustos'taki genel seçimler ile devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarından şüphe duyduğunu belirten muhalefetteki Çokpartili Demokrasi Hareketi lideri Nevers Mumba gözaltına alındı.

Mumba'nın avukatı Jack Mwiimbu, polisin müvekkilinin evine çalıntı silahlara yönelik bir arama izniyle gittiğini söyledi.

Avukat Mwiimbu, güvenlik güçlerinin aramada hiçbir şey bulamadığını ancak Mumba'yı yine de gözaltına aldığını bildirdi.

Başmüfettiş Kakoma Kanganja, yaptığı yazılı açıklamada, polisin Mumba'yı seçimlerle ilgili alıkoyduğunu, Woodslands karakolunda tutulan Mumba'nın işlemleri bittikten sonra mahkemeye çıkarılacağını ifade etti.

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonu, Devlet Başkanı ve iktidardaki Yurtsever Cephe'nin (PF) lideri Edgar Lungu'nun 11 Ağustos'ta yapılan seçimlerde oyların yüzde 50,3'ünü alarak yeniden devlet başkanı seçildiğini ilan etmişti. Buna karşın ana muhalefetteki Ulusal Kalkınma için Birleşme Partisi (UPND) lideri Hakainde Hichilema seçim sonuçlarına itiraz ederek anayasa mahkemesine başvurmuştu. Ancak mahkeme Hichilema'nın başvurusunu 5 Eylül'de reddetmişti.

Mumba da cuma günü yaptığı açıklamada, PF'nin seçimleri kazanmak için muhalefetin 300 bin oyunu çaldığını iddia ederek, UPND destekçilerine PF'nin çaldığı oylar için mücadele etmeleri gerektiğini söylemişti. Mumba, "Ayağa kalkıp haklarınızı savunmadıkça muhalefette kalırsınız." demişti.

Ülkedeki seçim kanununa göre, bir adayın devlet başkanı seçilebilmesi için oyların yüzde 50'sini alması yeterli oluyor.

Yorumlar