Zambiya'da insan hakları referandumu başarısız oldu

- Ülkede, İnsan Hakları Beyannamesi'nin genişletilmesi için yapılan referandum katılım oranının düşüklüğü nedeniyle başarısız oldu

Google Haberlere Abone ol
Zambiya'da insan hakları referandumu başarısız oldu

LUSAKA (AA) - Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da yapılan referandumun, katılımın düşük olması sebebiyle başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

Zambiya Yüksek Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada,11 Ağustos'ta düzenlenen genel seçimlerin yanı sıra, İnsan Hakları Beyannamesi'ni genişletmek üzere yapılan referandumun katılım oranının düşük olması nedeniyle başarısız olduğu belirtildi.

Seçim Komisyonu Başkanı Esai Chulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, açıklanan oy sayısının referandumun geçerli olabilmesi için gereken yüzde 50 oranının altında kaldığını belirterek, referandumun başarısız olduğunu ifade etti.

Chulu, 3 milyon 345 bin 471 kişinin oy kullandığı referandumda, 1 milyon 853 bin 559 kişinin evet, 753 bin 549 kişinin hayır oyu kullandığını söyleyerek, 739 bin 363 oyun ise geçersiz olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Zambiya Yerleşik Koordinatörü Janet Rogan, Genişletilmiş İnsan Hakları Beyannamesi'nin yeni anayasayı etkilemeyeceğini söyledi.

Uluslararası Şeffaflık Kurumu Zambiya Başkanı Lee Habasonda ise şu an yürürlükte olan İnsan Hakları Beyannamesi'nin yeni anayasa ile çeliştiğini belirterek, "Genişletilmiş İnsan Hakları Beyannamesi mevcut durumla uyumlu olabilirdi."açıklamasında bulundu.

Muhalefet partilerinin söz konusu referandumda destekçilerine, halka açık olmayan yeni İnsan Hakları Beyannamesi için oy kullanmamaları yönünde çağrıda bulunduğu ileri sürüldü.

Güney Afrika ülkelerinden Zambiya'da 11 Ağustos'ta yapılan genel seçimlerde Edgar Lungu yeniden devlet başkanı seçilmişti.

Afrika'nın "yükselen demokrasilerinden" biri olarak görülen Zambiya'daki seçimler, komşu ülkelerin istikrarı için de önem taşıyor. Zambiya siyasi tarihi, 20 yıllık Devlet Başkanı Rupiah Banda'nın, seçimi kaybederek görevini Michael Sata'ya devretmesiyle 2011 yılında değişim geçirdi. Sata, 2014 yılında nedeni açıklanamayan bir durumdan dolayı Londra'da bir hastanede vefat etti. Sata'dan sonra kısa bir süreliğine ülkeyi Guy Scott yönetti. Lungu, görevi Scott'dan 2015 yılında devraldı.

Yorumlar