Yunanistan'dan politikacılara "offshore" yasağı

- Yeni yasaya göre bakanlar, milletvekilleri, yüksek düzey bürokratlar, valiler, belediye başkanları ve bu siyasilerin yakın akrabaları yurt dışı merkezli offshore şirketlerde hisse sahibi veya yönetim kurulu üyesi olamayacak

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'dan politikacılara "offshore" yasağı

ATİNA (AA) - Yunanistan meclisi, politikacıların offshore şirketlerle ilişkilerini düzenleyen yasa tasarısını onayladı.

Toplam 300 üyesi bulunan mecliste, 197 milletvekilinin katıldığı oylamada 190 evet oyu çıkarken, 7 vekil çekimser kaldı. Oylamaya, ana muhalefet Yeni Demokrasi partisi protesto ederek katılmadı.

Yeni yasaya göre bakanlar, milletvekilleri, yüksek düzey bürokratlar, valiler, belediye başkanları ve bu siyasilerin yakın akrabaları yurt dışı merkezli bu tür şirketlerde hisse sahibi veya yönetim kurulu üyesi olamayacak.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras oylamaya katılmayan ana muhalefet partisine yüklenerek, "Neden kaçtılar? İki açıklaması olabilir. Ya bu işten çok zarar görecekleri için ya da 60 günlük mühlet içerisinde bu işleri ayarlamak için." şeklinde konuştu.

Yunanistan meclisi mayıs ayında onayladığı torba yasa içerisinde siyasilerin Yunanistan ile vergi anlaşması olan ülkelerde merkezi bulunan offshore şirketlere sahip olabilmesinin önünü açan bir düzenlemeyi onaylamıştı ancak kamuoyunun tepkisi nedeniyle hükümet bu düzenlemeyi değiştirdi.

Panama belgeleri nedeniyle birçok ülkede offshore ticarete yönelik tepkilerin büyüdüğü bir dönemde çıkarılan yasaya gelen tepkiler üzerine Çalışma Bakanı Yorgos Katrugalos "Ben bu hükmü oyladığımın farkında değildim" demişti.


Yorumlar