Yunanistan'da 17 Kasım Gösterileri

- Yaklaşık 17 bin kişinin katıldığı geleneksel yürüyüş olaysız sona erdi, kentin bir başka bölgesinde ise polis, molotofkokteyli atan bir grup göstericiye karşı göz yaşartıcı gaz kullandı

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan'da 17 Kasım Gösterileri

ATİNA (AA) - Yunanistan'ın başta başkent Atina olmak üzere birçok kentinde on binlerce kişi "Albaylar Cuntası"na karşı "17 Kasım öğrenci direnişi"nin 43. yıl dönümü dolayısıyla gösteri düzenledi.

Atina'da sendikalar, sol gruplar ve çeşitli öğrenci derneklerinin yanı sıra siyasi parti mensuplarından oluşan yaklaşık 17 bin kişi, direnişin sembolü olan Atina Teknik Üniversitesinden (Politehnio) ABD’nin Atina Büyükelçiliği'ne yürüdü.

ABD karşıtı sloganların atıldığı geleneksel yürüyüş olaysız sona ererken, Teknik Üniversite çevresindeki sokaklarda ve Eksarhia semtinde kendilerini "anarşist" olarak tanımlayan yüzden fazla gösterici ile polis arasında arbede yaşandı.

Saatlerce devam eden olaylarda polis, kendilerine molotofkokteyli ve taşlarla saldıran gruba göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla karşılık verdi.

- ABD Büyükelçiliği çevresinde yoğun güvenlik önlemi

Yoğun güvenlik önlemleri kapsamında kentte 3 binden fazla polis görev aldı, polis helikopterleri gün boyunca kent üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca kent merkezi trafiğe kapandı, dükkan, banka ve işyerleri öğle saatlerinden itibaren kepenk indirdi.

Kamu kuruluşları ve yabancı misyon temsilcilikleri önünde de özel güvenlik önlemleri alındı. Özellikle Amerikan Büyükelçiliği önünde park halindeki otobüsler ve çevik kuvvet tarafından adeta duvar örüldü.

Yürüyüş sırasında, 17 Kasım günü askeri cuntanın müdahelesinde üzerine kan bulaşan bir Yunan bayrağı da taşındı. Ayrıca, 1973'te öğrenci direnişine katılan kişiler de yürüyüşte yer aldı.

Yunanistan’da, her yıl anılan 17 Kasım öğrenci direnişi, 21 Nisan 1967'de askeri darbe ile yönetime el koyan cuntaya karşı başlayan halk hareketinin sembolü kabul ediliyor.

Öğrencilerin 14 Kasım 1973'te Atina Teknik Üniversitesi'ni işgal etmesiyle başlayan ve ülkenin diğer bölgelerindeki üniversitelere de yayılan öğrenci direnişi, vatandaşların da destek vermesiyle kısa süre içerisinde halk hareketine dönüştü.

Üniversite çevresinde toplanan direnişçiler ile emniyet güçleri arasında çatışmalar sürerken, 17 Kasım günü sabaha karşı üniversite önünde bulunan tanklar üniversitenin giriş kapısını kırarak içeri girdi. Resmi belgelerde sabaha kadar süren olaylarda 39 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, direnişçiler ise ölü sayısının en az 83 olduğunu ve binlerce kişinin yaralandığını ileri sürüyor.​

Yorumlar