Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias Arnavutluk'ta

- Kotzias, Arnavut mevkidaşı Bushati ile görüştü - Çamerya Derneği, Kotzias'ın ziyaretini protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias Arnavutluk'ta

TİRAN (AA) - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, iki günlük Arnavutluk ziyareti kapsamında, başkent Tiran'da Arnavut mevkidaşı Ditmir Bushati ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kotzias, iki ülke vatandaşlarının ve bölgenin güvenliği için her iki ülkenin büyük sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.

Sorunlara bulunacak çözümlerin, diyalog kültürü içinde Avrupai bir şekilde gerçekleşmesinin teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Kotzias, "Avrupa Birliği (AB) yolculuğunda Yunanistan, Arnavutluk'un yanında olacaktır. Yoğun şekilde işbirliği içinde olalım. Yunanistan, iki ülkenin savaşta olmadığına inanıyor." dedi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati de İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan bazı meseleler üzerinde çalıştıklarına işaret ederek, iki ülke vatandaşlarının da çıkarına olan meselelerin çözümünün öncelikli olduğunu söyledi.

Bushati, ''Birlikte işbirliği yapmak için stratejik değere sahip bir ortaklığımız var. Son dönemde, iki tarafla da ilgili olan sorunların çözülmesi için fikir alışverişinde bulunduk. Bugün, bu meseleye nasıl yöneleceğimiz konusunda ortak bir mekanizma oluşturma konusunda da anlaştık." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın kuzeybatısında yaşayan Çam Arnavutları ile ilgili meseleye işaret eden Bushati, konuya gerçekçi bir yaklaşımın milliyetçilik seslerini hafifleteceğini, Arnavutluk'un Yunanistan toprakları üzerinde herhangi bir iddiasının bulunmadığını vurguladı.

- Kotzias'a "Çamerya" protestosu

Bu arada, Kotzias'ın Arnavutluk Dışişleri Bakanlığına gelişinden hemen önce Çamerya Derneği tarafından protesto düzenlendi.

Adalet, Entegrasyon ve Birlik Partili milletvekilleri ve çok sayıda vatandaşın da katıldığı protestoda, Yunanistan'ın Arnavutluk ile arasındaki savaş hukukunu kaldırması talep edildi.

Geçmişte Osmanlı toprağı olan ancak Balkan savaşının sonunda, 1913'deki Londra Büyükelçiler Konferansı'nda etnik ve azınlık bir bölge olarak Yunanistan'a teslim edilen Çamerya'da yaşayan Arnavutlara, İkinci Dünya Savaşı sırasında katliam yapılmıştı.

1944 yılının haziran ayından 1945 yılının mart ayına kadar süren etnik temizlik harekatında 2 bin 900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köy ve 5 bin 800 ev yakıldı. Etnik temizlik nedeniyle 35 bin civarında Arnavut, Çamerya bölgesinden Arnavutluk'a kaçmak zorunda kaldı.

Yorumlar