Yugoslav gizli polislere müebbet hapis

- Eski Yugoslavya'nın gizli polis teşkilatı UDBA'nın iki üst düzey yetkilisi, Hırvat iş adamı ve yazar Djurekovic'in 1983'te öldürülmesine yardım ettikleri gerekçesiyle müebbet hapse mahkum edildi

Google Haberlere Abone ol
Yugoslav gizli polislere müebbet hapis

ZAGREB (AA) - Eski Yugoslavya'nın gizli polis teşkilatı Devlet Güvenlik Kurumu'nun (UDBA) iki üst düzey yetkilisine, Hırvat iş adamı ve yazar Stjepan Djurekovic'in 1983 yılında öldürülmesine yardım suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Cinayetin işlendiği Almanya'nın Münih kentindeki yüksek mahkemede görülen davada, eski UDBA yetkilileri Josip Perkovic ile Zdravko Mustac, 1982 yılında Almanya'ya sığınan Djurekovic'in öldürülmesine yardım etmekten suçlu bulundu.

Davada Perkovic ve Mustac, müebbet hapse mahkum edildi.

Tarafların, 2014 yılında başlayan davada verilen müebbet kararını temyize taşıma hakkı bulunuyor.

Perkovic, uzun yıllar UDBA'nın terörizm biriminde yöneticilik yapmıştı. Hırvat hükümetleri tarafından yıllar boyunca Almanya'ya iade edilmeyen Perkovic, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği öncesinde 2013 yılında bu ülkeye iade edilmiş ve yargılanmaya başlamıştı.

Eski Yugoslavya'daki bazı kritik davalarda tanıklık yapma olasılığı bulunan ve bu nedenle Almanya'ya iltica eden Djurekovic, 28 Temmuz 1983'te Münih yakınlarındaki bir garajda öldürülmüştü.

Djurekovic'in öldürüldüğü garajın sahibi Krunoslav Prates de daha önce müebbet hapse mahkum edilmişti.

Yorumlar