YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu dünya şampiyonu

- YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu, bu yıl 20. kez düzenlenen Uluslararası Robocup Şampiyonası'ndan 2 birincilik aldı

Google Haberlere Abone ol
YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu dünya şampiyonu

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Olasılıksal Robotik Grubu, bu yıl 20. kez düzenlenen Uluslararası Robocup Şampiyonası'ndan 2 birincilik aldı.

YTÜ'den yapılan yazılı açıklamada, Almanya'da düzenlenen ve 45 ülkeden 3 bin 500 yarışmacının bin 200 robotla 17 kategoride mücadele ettiği yarışmada, YTÜ'nün ekibinin Türkiye’yi başarıyla temsil ettiği belirtildi.

Futbol oynayan robotlar, ev robotları, endüstriyel robotlar, arama kurtarma robotlarının yarıştığı RoboCup'ta YTÜ Olasılıksal Robotik Grubu, çoklu robot simülasyonu alanında dünya şampiyonu oldu.

YTÜ ekibi, gerçek robotların yarıştığı arama kurtarma liginde ise TÜBİTAK destekli projeleri kapsamında geliştirdikleri robotları ile kendi sınıfında keşif kategorisinde birincilik kazandı.

Ekip liderleri ve YTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sırma Yavuz, çalışmalara 2006 yılında robot meraklısı küçük bir grup olarak başladıklarını ve üniversite koridorlarında dolaşan basit robotlar üreterek çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

RoboCup yarışmalarının videolarını uzun süre büyük bir hayranlıkla izlediklerini ve yarışmaların 2011 yılında İstanbul’da yapılması ile ilk adımı attıklarını belirten Yavuz, 2011'deki yarışmaya katıldıklarında çok büyük hedeflerinin olmadığını aktardı.

Senelerdir yarışmaya katılan ve dereceler almış birçok ekiple yarıştıklarını vurgulayan Yavuz, "Dereceye girememiş olsak da yapabiliriz duygusunu o mütevazı başarımız bize vermişti. Küsmedik, vazgeçmedik, birinci olmayacaksak neden yarışıyoruz diyenlere, yayın sayısına odaklanmalısınız diyenlere selam ederek azimle çalışmalarımızı sürdürdük. Zira yayının da birinciliğin de amaç değil sonuç olması gerektiğini biliyorduk. Aralıksız her hafta gelişim toplantılarımızı yaptık. Sonunda çalışmalarımızın karşılıklarını almaya başladık. İlerleyen süreçte üniversitemizden ve TÜBİTAK’tan proje desteği aldık. 2012 Meksika, 2013 Hollanda ve 2014 Brezilya’da üç dünya ikinciliği kazandık. Türkiye’yi temsil etmenin sorumluluğu ve gururunu hep hissettik.” ifadelerini kullandı.

Diğer ekip lideri Yrd. Doç. Dr. Fatih Amasyalı da ekip arkadaşları ile kendilerini destekleyen YTÜ ve TÜBİTAK'a teşekkür etti.

Yorumlar