"Yola çıkmadan önce lastik kontrolü yaptırın"

İSTANBUL (AA) - Michelin, yola çıkacaklar için yolculuk öncesinde lastik kontrolü yaptırılması tavsiyesinde bulundu. Michelin açıklamasında, bayram...

Google Haberlere Abone ol
"Yola çıkmadan önce lastik kontrolü yaptırın"

İSTANBUL (AA) - Michelin, yola çıkacaklar için yolculuk öncesinde lastik kontrolü yaptırılması tavsiyesinde bulundu.

Michelin açıklamasında, bayram yolculukları başlarken uzun yola çıkmadan önce yapılacaklar hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, uzun yolculukların artmasıyla kaza riskleri de artıyor. Düzenli olarak lastik bakımı yaptırmak kaza riskini önemli ölçüde azaltıyor. Yedek lastikler dahil bütün lastiklerin yılda en az bir kere ve sonrasında da periyodik olarak kontrol edilmesi önem taşıyor. Yola çıkmadan en az bir hafta öncesinde lastiklerin kontrol ettirilmesi, karşılaşılabilecek herhangi bir soruna karşı önceden önlem alınmasını sağlarken, güvenliği büyük ölçüde artırıyor.

Periyodik olarak lastiğin performansını düşüren kesik, çatlak ve dengesiz aşınma gibi deformasyonlar sürücüler tarafından da kontrol edilebiliyor. Aşınma belirtilerinin gözle, elle kontrol ederek ya da diş ölçerle zaman zaman lastiğin farklı noktalarında gözlemlenmesi ve kesik olan, düzleşen veya balon yapan noktalar tespit edildiğinde lastiğin değiştirilmesi gerekiyor. Bu kontrollerin periyodik olarak yapılması yolculuk öncesinde güvenlik sağlıyor.


-Lastikler doğru basınç seviyesinde olmalı


Herhangi bir aşınma veya iki lastik arasında bir aşınma farklılığı tespit edildiği zaman aracın doğrudan bir lastik uzmanına götürülmesi, diş derinliğinin 1,6 milimetre olan yasal sınırın altına düşmesi durumunda lastiğin değiştirilmesi gerekmekte.

Daha düşük yakıt tüketimi, daha fazla güvenlik ve daha uzun bir lastik ömrü için lastiklerin doğru basınç seviyesinde olması önemli. Doğru basınç, lastiklere daha fazla güvenlik, daha uzun bir kilometre ömrü ve optimum yakıt tüketimi sağlıyor. Lastik basıncının olması gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması ise aracın yol tutuşunu, lastiğin performans ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkiliyor.

Daima aracın kullanma kılavuzunda yer alan basınç değerlerinin esas alınması ve basınçölçer kullanılması önemli. Basınç seviyesinin lastik soğukken ölçülmesi en doğru sonucun alınması için ayrı bir önem taşıyor.

Yorumlar