YÖK Başkanı Saraç'tan Ukrayna ziyareti

- Görüşmelerde, nükleer teknoloji ve uçak-uzay alanlarındaki ilişkilerin kurumsal düzeye taşınması için mutabakat zaptı imzalanması kararlaştırıldı - Ziyaret kapsamında, karşılıklı öğrenci değişimi, çift diploma programlarının açılması ve öğrencilere imkanlar ölçüsünde burs desteği sağlanması da öngörüldü

Google Haberlere Abone ol
YÖK Başkanı Saraç'tan Ukrayna ziyareti

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve beraberindeki heyet, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Liliya Grineviç ile görüşen Saraç ve beraberindeki heyet, Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Birinci Yardımcısı Anton Naumovets'i, Kiev Ulusal Taras Shevchenko Üniversitesi Rektörü Leonid Guberskiy'i, Kiev Ulusal Teknik Üniversitesi Kiev Politeknik Enstitüsü Rektörü Mihaylo Zgurovskiy'i, Kiev Ulusal Havacılık Üniversitesi Rektör Vekili Volodymyr Kharchenko'yu ve Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel'i ziyaret etti.

Yapılan görüşmelerde, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu stratejik alanlardan olan nükleer teknoloji ve uçak-uzay konularındaki ilişkilerin kurumsal düzeye taşınması ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı arasında mutabakat zaptı imzalanması da kararlaştırıldı.

Bu kapsamda, iki ülke arasında nükleer teknoloji ve uçak-uzay teknolojileri alanlarında iş birliği yapılması konularında mutabık kalındı. Ayrıca karşılıklı öğrenci değişimi, çift diploma programlarının açılması ve öğrencilere imkanlar ölçüsünde burs desteği sağlanması da öngörüldü.

- Türkçe için Ukrayna üniversitelerine destek

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Grineviç, ülkelerindeki öğrencilere ikinci yabancı dil olarak Türkçe dersinin verildiğini ve bu kapsamda okullarında Türkçe okutman ihtiyacının olduğunu belirtti.

Bunun üzerine mutabakat zaptında Türkçe ve Ukraynaca dillerinin geliştirilmesine yönelik karşılıklı öğretim elemanı temininin sağlanması kararlaştırıldı.

YÖK Başkanı Saraç, Grineviç ile görüşmesinde, yaşanan işgal sonrası Kırım'da eğitim gören öğrencilerin durumlarını ve sorunlarını da gündeme getirdi.

Prof. Dr. Yekta Saraç, Kırım'da yaşanan son olaylar nedeniyle Ukrayna'ya taşınarak kurulması gündemde olan üniversiteye ilişkin Liliya Grineviç'e Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı olarak her türlü desteğe hazır olduklarını iletti.

Yorumlar