Yıldırım-Özgürgün ortak basın toplantısı

-KKTC Başbakanı Özgürgün: -“(FETÖ’ye yönelik çalışmalar) Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa gereği neyse en ciddi şekilde yapacağız” -“Türkiye’nin adadaki varlığı Kıbrıs Türk ve Rumları arasında sürdürülebilir, kalıcı adil bir çözüm bulunana kadar Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlayan en önemli unsurdur. Bu bakımdan anavatan Türkiye’nin her bakımdan çok iyi, güçlü ve sağlıklı olması bizim için her şeyden önemlidir” -“Bu su, önümüzdeki dönemde nihai bir anlaşmaya varıldığı takdirde sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da bir barış suyu olarak verilecek ve adanın makus talihini de değiştirecek çok büyük bir projedir. Böyle bir projeyi gerçekleştiren de çok önemli ve büyük bir devlet olabilirdi ancak. Bu da ana vatanımız Türkiye’dir”

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım-Özgürgün ortak basın toplantısı
ANKARA (AA) – KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik çalışmalar kapsamında KKTC’de de tespit edilen en ufak bir şey olması halinde gereği neyse en ciddi şekilde yapacaklarını söyledi. Özgürgün, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım ile başbaşa görüşmelerinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, karşılıklı teamül gereği yapılması gereken resmi ziyaretlerin kendilerinin iade-i ziyareti ile gerçekleşmiş olduğunu belirtti. “Biz bunu kardeşlerin buluşması şeklinde değerlendiriyoruz.” diyen Özgörgün, bu kapsamda Türkiye’de geçen hafta yaşanan demokrasi dışı girişimler dolayısıyla üzüntüsünü dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’ne, demokrasisine, milli iradesine karşı girişilen eylemlerde canlarını siper ederek hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara acil şifalar dileyen Özgürgün, “Sayın Başbakan Yıldırım’ın da belirttiği gibi 15 Temmuz Kıbrıs tarihinde de kara bir lekedir. Faşist Yunan darbesinin 15 Temmuz 1974’te yarattığı kaos ve büyük sıkıntı 20 Temmuz’da anavatan Türkiye’nin müdahalesi ile Kıbrıs’a barışı ve özgürlüğü getirmiştir.” şeklinde konuştu.Adaya gelen barış ve özgürlük ortamının devam ettiğini, 20 Temmuz 1974‘ten bu yana adada bir olay olmadığı gibi, Türkiye’nin sağlamış olduğu huzur ve güven ortamı içerisinde gerek Kıbrıs Türkleri gerek Kıbrıs Rumlarının refaha ulaştığını ifade eden Özgürgün, ekonomik anlamda da adada ciddi gelişmeler olduğunu vurguladı. Özgürgün, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da KKTC ve Türkiye’nin dış politikalarının her zaman yakın işbirliği ve uyum içinde yürütüldüğünü, Türkiye’nin, yaşanan çözüm süreçlerine en büyük desteği her zaman verdiğinin altını çizdi. Özgürgün, “Türkiye’nin adadaki varlığı Kıbrıs Türk ve Rumları arasında sürdürülebilir, kalıcı adil bir çözüm bulunana kadar Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlayan en önemli unsurdur. Bu bakımdan anavatan Türkiye’nin her bakımdan çok iyi, güçlü ve sağlıklı olması bizim için her şeyden önemlidir.” diye konuştu. Hüseyin Özgürgün, iki ülkenin bugünlere her zaman tek yürek olarak geldiğini, yarınlara da el ele omuz omuza gönül birliği içinde yürüyeceklerini vurguladı.
- Barış Suyu Projesi
Türkiye'den KKTC'ye su temini projesine de değinen Özgürgün, dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu çok büyük projeyle Türkiye’nin Toroslar’ın suyunu Kıbrıs’ın kurak topraklarıyla buluşturduğunu belirtti. Projenin Kıbrıs tarihinde bir dönüm noktası olacağının altını çizen Özgürgün, “Bu su önümüzdeki dönemde nihai bir anlaşmaya varıldığı takdirde sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlara da bir barış suyu olarak verilecek ve adanın makus talihini de değiştirecek çok büyük bir projedir. Böyle bir projeyi gerçekleştiren de çok önemli ve büyük bir devlet olabilirdi ancak. Bu da ana vatanımız Türkiye’dir.” ifadelerini kullandı.
-" Böyle bir olaya göz açtırmayız"
Kıbrıs’ta FETÖ’ye yönelik geniş anlamda bir operasyon beklenip beklenmediği sorusuna karşılık Özgürgün, hükümetinin göreve 2 ay önce başladığını ve kendilerine daha önce bu konuda bir bilgi veya talebin ulaşmadığını söyledi. Konuk Başbakan, 21 Temmuz’da FETÖ/PDY’yi terör örgütü listesine dahil ederek tüm faaliyetlerini yasakladıklarını hatırlatarak, güvenlik kuvvetleri komutanlığı ve polis yetkilileriyle toplantılar yaparak, en küçük bir ihbar, bilgi veya hareketin bile değerlendirilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını, bir tespit yapılabilirse derhal müdahale konusunda polis ve güvenlik kuvvetleri komutanlarının yetkili olduğunu anlattı. Özgürgün, şöyle devam etti:“Biz böyle bir olaya göz açtırmayız. En ufak bir toleransımız da yoktur. Ancak şu ana kadar böyle bir hususla ilgili gerek polis gerekse güvenlik komutanlarımızın ihbarlara yönelik yapmış olduğu müdahalelerde bir doğruluğa rastlanmamıştır. Bu değerlendirmeler devam edecektir. Bizde faaliyeti yasaklanmış terör örgütü listesinde birçok örgüt daha var. Bu da o kapsamda değerlendirilmektedir. Gerek güvenlik kuvvetlerimiz gerekse polisimiz bu konuda tam bir donanım ve görev anlayışı içinde hareket etmektedir. Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa gereği neyse en ciddi şekilde yapacağız.”

Yorumlar