Yıldırım, eski AK Partili milletvekilleriyle iftarda buluştu

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım: (3) - "Muhalefet partilerine çağrımız şudur, buyurun gelin, Türkiye'yi bu vesayet, bu yamalı bohça olmuş Anayasa'dan kurtaralım ve şu sistem sorununa da çözüm bulalım" - "Fiilen başkanlık sistemine geçilmiştir Türkiye'de. Yapılacak şey, anayasa ile fiili durumu uygun hale getirmektir. Eninde sonunda bu olacaktır. Bunun başka çaresi de yok"

Google Haberlere Abone ol
Yıldırım, eski AK Partili milletvekilleriyle iftarda buluştu

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Muhalefet partilerine çağrımız şudur, buyurun gelin, Türkiye'yi bu vesayet, bu yamalı bohça olmuş Anayasa'dan kurtaralım ve şu sistem sorununa da çözüm bulalım." dedi.

Yıldırım, partisinin 22'inci, 23'üncü, 24'üncü ve 25'inci dönem milletvekilleriyle bir otelde düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, AK Parti'nin iktidara geldiğinden bu yana bütün partilerin "yeni anayasa" dediğini hatırlattı. Başbakan Yıldırım, "Demeyen var mı, hatırlıyor musunuz? Hepsi istisnasız, 'Darbe anayasasından kurtulalım, Türkiye'nin yeni anayasası olsun. Bu Anayasa artık Türkiye'nin ihtiyacını görmüyor, Türkiye'nin bedenine dar geliyor.' Basma kalıp lafları her seçim öncesi partiler meydanlarda söylüyor, seçim sonrası ses yok." diye konuştu.

Yeni anayasa yapımına ilişkin kendilerinin de söylemlerinin olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi:

"Ama diyoruz ki 'Buyurun beraber yapalım' Çünkü bu anayasa 79 milyonun, herkesin, 'Ben de bu anayasanın içinde varım' diyeceği bir anayasa yapacağız. Bunu da milli iradeyle yapalım. Türkiye milletin iradesiyle Meclis'in çatısı altında bugün anayasa yapmayıp ne zaman yapacak? İlla bir darbeyle mi anayasa olacak? Bu Türkiye'ye yakışmaz diyoruz. Bunun için her türlü fedakarlığı grubumuz yaptı. Eşit sayıda temsilde müzakereler yaptık. Konuştuk, ettik sonunda yine bir şey yok. Bir kez daha diyoruz ki muhalefet partilerine çağrımız şudur, buyurun gelin, Türkiye'yi bu vesayet, bu yamalı bohça olmuş Anayasa'dan kurtaralım ve şu sistem sorununa da çözüm bulalım."

- "Konuşmak sizin işiniz kardeşim"

Yıldırım, "Başkanlık sistemi fiilen başlamıştır." dediğinde birilerinin hop oturup hop kalktığını ifade ederek, "Kardeşim siz değil misiniz 367 icadını yapan? Yapmasaydınız bunları konuşacak mıydık?" diye sordu.

Vatandaşın cumhurbaşkanını oy vererek seçtiğini hatırlatan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Vatandaş seçmiş, 21,5 milyon vatandaş oy vermiş. Cumhurbaşkanı'na diyeceksiniz ki 'Cumhurbaşkanı karışmasın.' Var mı öyle yağma? Vatandaşın önüne gitmiş oy istemiş, hesabını siyaseten verecek. Onun için fiilen başkanlık sistemine geçilmiştir Türkiye'de. Yapılacak şey anayasa ile fiili durumu uygun hale getirmektir. Eninde sonunda bu olacaktır. Bunun başka çaresi de yok. Aklın yolu bir. Kılıçdaroğlu diyor ki 'Amerikan sistemine varsan ben varım.' 'Varız' dedik. Bu sefer 'Sen Amerikan sistemini biliyor musun?' Kılıçdaroğlu ilkokul çocuğu bile biliyor, sen Türkiye'nin sorunlarıyla uğraşmazsan, gider orada burada memleketi şikayet edersen tabii ki bu konulardan bihaber olursun. Biz ülkemize uyacak bir anayasa istiyoruz ama Amerikan sistemini beğeniyorsa Kılıçdaroğlu, ona da varız. Buyursun, onu da getirelim. Orada diyor, 'Meclis'te temsilciler çok konuşur. Hatta biri 25 saat konuştu' Konuşmak sizin işiniz kardeşim. Buna bir itirazımız yok, zaten konuşuyorsunuz. Konuşmada uzmanlığınız artık dünyada ün saldı. Çünkü iktidar vermiyor vatandaş."

Vatandaşın herkese bir görev verdiğini dile getiren Yıldırım, "AK Parti'ye 'Siz çalışın' muhalefete de diyor ki 'Siz de konuşun' Bunda bir terslik yok. Başkanlıkta daha çok konuşursunuz. Çünkü Meclis artık denetim, yasa yapacak, bütçeyi denetleyecek, başkan da ekibiyle icraat yapacak. Bu kadar basit. Neye faydası olacak? Koalisyon olmayacak, her seferinde tek başına iktidar olacak, aynen belediye başkanlığı gibi." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yıldırım, yerel seçimlerde belediye başkanı için ayrı, belediye meclisi üyeleri için ayrı pusulaların oylandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Başkan seçiliyor, kendi ekibini kuruyor, çalışıyor. Meclise de dosyalar götürüyor izah ediyor, bütçe götürüyor onların onayını alıyor. Mecliste her parti var, konuşuluyor, görüşülüyor sonunda bazıları kabul, bazıları reddediliyor ama iki başkan yok, tek başkan var. Bizimkiler bir de 'eş başkanlık' falan, 'öz yönetim' çıkaranlar, böyle zırvalar da var biliyorsunuz. Bunlar böyle gelişmiş demokrasilerde yok, korsan işler yok. Her şey milletin iradesiyle milletin kararıyla olur."

- "Her şey daha güzel olacak"

Başbakan Yıldırım, milletin vermediği bir yetkinin kullanılamayacağına işaret ederek, "Biz milletin verdiği yetkiyi sonuna kadar kullandık, kullanmaktan da hiç imtina etmedik. Elektronik muhtıra getirenlere hemen iadeli olarak postaladık, geri gönderdik. Çünkü bize emir verecek tek merci var millettir, milletten başka kimseden emir AK Parti almadı, bundan sonra da almaz." dedi.

Demokrasinin gelişmesiyle siyasetin alanının, sivil toplumun demokrasiye katılımının geliştiğini aktaran Yıldırım, Türkiye'nin her anlamda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Dünyanın küçüldüğünü, büyüme oranının yüzde 2,5'e çekildiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin bütün olumsuzluklara rağmen ilk çeyrekte yüzde 4,8 oranında büyüdüğüne dikkat çekti.

Yıldırım, işsizliğin azalma eğilimine girdiğini, parasal göstergelerin denge, istikrar içinde devam ettiğini ifade ederek, mali disiplini uygulayarak ekonomiye daha çok yoğunlaşacaklarını anlattı.

"Yatırımcının, üretenin, iş-aş sağlayanın önüne turkuaz halı sereceğiz" diyen Yıldırım, paket hazırladıklarını, yatırımcının önündeki engelleri teker teker kaldıracaklarını söyledi. Bununla ilgili reform niteliğindeki düzenlemenin gelecek hafta Meclis'e geleceğini bildiren Yıldırım, "İnşallah her şey daha güzel olacak. Yeter ki birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz daim olsun, tıpkı bugünkü gibi. Sizlere çok teşekkür ediyorum bu vefa iftarında, en güzel vefa örneğini gösterdiniz. Hepimizin bir araya gelmesine, birbiriyle hasret gidermesine vesile oldunuz." dedi.

Yıldırım, eski milletvekillerinin yaklaşan Ramazan Bayramı'nı da kutlayarak ülke, millet, gelecek için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

(Bitti)







Yorumlar