Yeşilay'dan "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesi

- Yeşilay, özellikle uyuşturucu madde bağımlılarının iyileşmesi ve topluma entegrasyonu için olması gereken rehabilitasyon faaliyeti kapsamında "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesini geliştirdi - Yeşilay Başkanı Öztürk: - "Modelden hareketle yapılacak düzenlemeler neticesinde madde bağımlılığı tedavisinden sosyal uyuma kadar tüm süreçlerde verimliliğin artması bekleniyor. Ortaya çıkacak çalışmanın dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacağını düşünüyoruz."

Google Haberlere Abone ol
Yeşilay'dan "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesi

İSTANBUL (AA) - Yeşilay, özellikle uyuşturucu madde bağımlılarının iyileşmesi ve topluma entegrasyonu için olması gereken rehabilitasyon faaliyeti kapsamında "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesini geliştirdi.

Yeşilay'dan yapılan açıklamaya göre, birçok alanda yenilikçi ve önemli projeler üretmeye devam eden Yeşilay, "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" ile Türkiye'nin kültürel ve sosyal koşullarına uygun, sürdürülebilir bir rehabilitasyon modeli geliştirmeyi, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerinin birbiriyle bağını güçlendirerek, etkinliğini artırmayı amaçlıyor.

Son yıllarda uyuşturucuyla mücadele konusunda alınan yol, kamu-sivil toplum kuruluşu ortaklığında yaşanan gelişmeler, olumlu sonuçlar doğururken, özellikle rehabilitasyon sürecine ilişkin ihtiyacın olmasına rağmen bir modelin eksikliği ortaya çıkıyor.

Türkiye Rehabilitasyon Modeli projesiyle Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tüm tarafların katılımcılığıyla çalışan, sürdürülebilir bir rehabilitasyon merkezi ve sistemi oluşması bekleniyor.

Proje, dünyadaki en iyi uygulamaları da özümseyerek, ülkenin farklı risk durumu, bölgesel özellikleri, sosyo-kültürel arka planı dikkate alınarak geliştirilecek.

Bir yıl sürecek çalışma kapsamında işletme modeli, yatırım fizibiliteleri, teşvik sistemi önerisi, merkezlerin akreditasyonu ve yapılması gereken mevzuat değişikliklerini de kapsayan bütüncül bir sistem ortaya koyulacak. Modelin, Türkiye'de açılacak tüm rehabilitasyon merkezleri için bir referans olması hedefleniyor.

- "Çalışma dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, 96 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay'ın, "Türkiye Rehabilitasyon Modeli"ni geliştirirken, dünya çapında gerçekleştirilen en iyi uygulamalarını tüm ögeleriyle inceleyeceklerini, Türkiye'ye en uygun modeli gerçekleştireceklerini ifade etti.

Bu modelleme çalışmasının, konuya sadece hasta, tedavi merkezi veya sosyal destek açısından bakmak yerine daha bütüncül ögeler içeren ve sürdürülebilir bir hizmet modeli kurgulama gayesi güttüğünü kaydeden Öztürk, "Bu sebeple modelden hareketle yapılacak düzenlemeler neticesinde madde bağımlılığı tedavisinden sosyal uyuma kadar tüm süreçlerde verimliliğin artması bekleniyor. Ortaya çıkacak çalışmanın dünyanın diğer ülkeleri için de örnek olacağını düşünüyoruz." görüşlerine yer verdi.

Yorumlar