Yeniden yaşadığı darbe girişimine karşı "demokrasi nöbetinde"

- 1963 yılında Albay Talat Aydemir'in kalkışması sırasında vatani görevini Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda yapan 75 yaşındaki Hüseyin Kaya, yıllar sonra FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen darbe girişimine karşı Kastamonu'da demokrasi nöbetlerine katılıyor - Kaya: - "1963 yılındaki darbe girişiminde 01.00 sıralarında bizleri kaldırdılar ve otobüslerle Kızılay Meydanı'na götürdüler. Garson olduğum halde benim elime de silah verdiler. Yapılanın darbe girişimi olduğunu anlayınca biz karşı çıktık. Bunun üzerine darbeci askerler bizi esir alarak bir depoda alıkoydu. Kalkışma bastırılınca kurtarıldık" - "Artık Türkiye'de darbe girişimlerini görmek istemiyorum. Darbe girişiminin yapıldığı ilk gece de sokaklara çıktım. Kendim için değil, çocuklarım rahat yaşasın diye meydanlardayım"

Google Haberlere Abone ol
Yeniden yaşadığı darbe girişimine karşı "demokrasi nöbetinde"

KASTAMONU (AA) - ÖMER ERİM BAŞTİMAR/KADİR YILDIRIM - Kastamonu'da yaşayan 75 yaşındaki Hüseyin Kaya, hayatında ilk kez darbe girişimini 1963 yılında Albay Talat Aydemir'in kalkışmasıyla yaşarken, 15 Temmuz'da da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleştirdiği darbe girişimini ikinci kez gördü.

İnebolu ilçesine bağlı Evrenye köyünde yaşayan Kaya, her akşam ilçe merkezinde gerçekleştirilen "demokrasi nöbetine" katılarak darbe girişimini protesto ediyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1963 yılında Albay Talat Aydemir'in kalkışması sırasında Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nda er olarak görev yaptığını söyledi.

Kendisinin askeri gazinoda garson olduğunu anlatan Kaya, "1963 yılındaki darbe girişiminde 01.00 sıralarında bizleri kaldırdılar ve otobüslerle Kızılay Meydanı'na götürdüler. Garson olduğum halde benim elime de silah verdiler. Yapılanın darbe girişimi olduğunu anlayınca biz karşı çıktık. Bunun üzerine darbeci askerler bizi esir alarak bir depoda alıkoydu. Kalkışma bastırılınca kurtarıldık. Çok şükür kısa sürdü. Sonra da Aydemir yakalandı ve mahkeme sonucunda asıldı." dedi.

- "Bu vatan bizim, çapulcuların, FETÖ'cülerin değil"

Darbe, kalkışma, ihtilal kelimelerini artık duymak istemediğini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:

"Hayatım boyunca 4-5 darbe veya girişimini gördüm. 27 Mayıs, 12 Eylül darbelerini yaşadım. İhtilallerden artık gına geldi. Zoraki hiçbir şey yapılamaz. Bunlara elbetteki karşıyız. Üzüntüm sonsuz. Adnan Menderes'in darbeciler tarafından idam edilmesi olayını yaşadık. Ben artık utanıyorum bunları yaşadığımız için. Yazık oluyor memlekete. Darbeler bizi hep 50 yıl geri götürdü. Sanayimizin ilerlemesini engelledi. Artık Türkiye'de darbe girişimlerini görmek istemiyorum. Darbe girişiminin yapıldığı ilk gece de sokaklara çıktım. Kendim için değil, çocuklarım rahat yaşasın diye meydanlardayım."

Kaya, FETÖ mensubu darbecilerin Türkiye'ye yaşattıkları için en ağır şekilde cezalandırılmasını isteyerek, kendisinin de vatan için seve seve çatışmaya bile girebileceğini söyledi. Kaya, "Bu vatan bizim, çapulcuların, FETÖ'cülerin değil. Herkes aklını başına toplasın, bu vatan hepimizin, hep birlikte korumalıyız." ifadesini kullandı.

- "Eskiden halk karşı duramıyordu"

Demokrasi nöbetlerine katılan 74 yaşındaki Nihat Öztopal da yaşamı boyunca çok sayıda darbe, darbe girişimi, muhtıra gördüğünü belirterek, darbelerden en çok zarar görenlerin vatandaşlar olduğunu vurguladı.

Menderes'in idam edilmesine şahit olduklarını anlatan Öztopal, "Türkiye'nin demokrasiye geçişini önlemek için çok oyunlar oynandı. Eskiden insanların tepki koymaya imkanı da yoktu. Ayağında çarık bile yoktu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmasaydı bu darbe girişimi başarılı olurdu. Bizleri o kurtardı." diye konuştu.

Darbe girişiminde ordu içindeki vatan evlatlarının direnerek karşı çıktıklarını dile getiren Öztopal, "Vatandaşlar da tankı bile ele geçirerek darbeyi engelledi. Ordu içindeki hainlerin ne yapacağı belli değil. En cahil adamın yapmayacağı şeyi yapıyor. Vatandaşına silah sıkıyor, var mı böyle bir şey. " değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar