Yeni 50 avroluk banknot, 2017’de tedavüle çıkarılacak

- ECB, yeni 50 avroluk banknotların 4 Nisan 2017’de piyasaya sürüleceğini açıkladı - ECB Yönetim Kurulu Üyesi Mersch: - "Yeni 50 avroluk banknotun dolaşıma sokulması bizim para birimimizi daha da güvenli hale getirecek"

Google Haberlere Abone ol
Yeni 50 avroluk banknot, 2017’de tedavüle çıkarılacak

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB), yeni 50 avroluk banknotun 4 Nisan 2017’de tedavüle çıkarılacağını bildirdi.

ECB’den yapılan açıklamada, gelecek yıl 4 Nisan’da sürülecek yeni 50 avroluk banknotun avro banknotların daha da güvenli hale gelmesi adına son adıma işaret ettiği ifade edildi.

Açıklamada, 5,10, 20 avroluk banknotların ardından 50 avroluk banknotun da "Avrupa serisi" olarak bilinen ikinci seri avro banknotlara dahil olduğu aktarıldı.

Ayrıca 50 avronun, en yaygın kullanılan avro banknotu olduğu ve dolaşımdaki 50 avroluk banknotun toplam banknotların yaklaşık yüzde 45'ine tekabül ettiği duyuruldu.

Piyasadaki 50 avroluk banknot sayısının 5,10 ve 20 avroluk banknotların toplamından daha fazla olduğu kaydedildi.

Yeni banknotta kalpazanlığa karşı üst düzey güvenlik önlemlerinin kullanıldığına işaret edilen açıklamada, "Yeni 50 avroluk banknot, ilk olarak 20 avroluk banknotta kullanılan yeni ve yenilikçi 'portre penceresi' teknolojisini içeriyor. Banknot ışığa doğru tutulduğunda hologram üzerindeki pencere şeffaf hale geliyor ve mitolojik bir figür olan 'Europe'ın portresi, banknotun her iki tarafından da görülebilecek şekilde ortaya çıkıyor." ifadesine yer verildi.

Banknotların makinelerde ve doğrulama araçlarında uyumlu hale gelmesi konusunda iş birliği programı başlatıldığı ifade edilen açıklamada, "Bu iş birliği programı, Avrupa çapında 500'den fazla sanayi ortağını içeriyor ve yeni banknotlara ilişkin geniş bir yelpazede eğitim araçları ve diğer kaynakları sunuyor. Ayrıca, 50'den fazla sanayi ortağı da yeni 50 avroluk banknota ekipman adaptasyonu sağlamak için 15 Haziran 2016'da bir mutabakat anlaşması imzaladı." bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ECB Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, "Yeni 50 avroluk banknotun dolaşıma sokulması bizim para birimimizi daha da güvenli hale getirecek ve son model güvenlik özellikleri paramızın korunmasına yardımcı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yeni banknotları güncelleme işlemi, sahtecilikle mücadele çerçevesinde 2002 yılında gündeme gelmişti. Yeni 5 avroluk banknot Mayıs 2013'te, 10 avroluk banknot Eylül 2014'te ve 20 avroluk banknot da Kasım 2015'te ayında dolaşıma girmişti.

Yorumlar