Yemen'in birleşmesinin 26'ncı yılı

- Husiler, kuzey ve güneyin birleşmesinin 26'ncı yılı münasebetiyle başkent Sana'da gösteri düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Yemen'in birleşmesinin 26'ncı yılı

SANA (AA) - Yemen'de Husiler, ülkenin kuzey ve güneyinin birleşmesinin 26'ncı yılı münasebetiyle başkent Sana'da gösteri düzenledi.

Kuzey ve güne Yemen'in birleşmesinin 26'ncı yılı münasebetiyle Sana'daki Es-Sabiin Meydanı'nda biraraya gelen Husiler, Yemen bayrağı ile birleşmenin devamını destekleyen afişler taşıdı.

Husilere bağlı Yemen Yüksek Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali el-Husi'nin yanı sıra örgütün siyasi konsey başkanı Salih es-Sammed, Genel Halk Kongresi Partisi üst düzey yetkililerinden Hüseyin Hazib'in yer aldığı kutlamalarda devrik lider Ali Abdullah Salih'in posterleri taşınarak, ABD İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

Husiler ayrıca Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Husiler ve Salih yanlısı birliklere yönelik operasyonlarını "saldırı" şeklinde nitelendirerek, kınadı.

Kutlamalar sırasında Husilere ait silahlı güçlerin, Sana'nın çeşitli mahallelerinde yayıldığı gözlemlendi.

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, ülkenin birleşmesi münasebetiyle yaptığı açıklamada, "Husiler ile Salih güçlerinin darbesi, yabancı ülkelerin emriyle olmuştur. Yemen'in birliği, sahte şan peşinde koşan bu kişilerden darbe almıştır." ifadelerine yer vermişti.

Yemen'in kuzeyi Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi olmuştu. 22 Mayıs 1990'da ise (Kuzey) Yemen Arap Cumhuriyeti ve (Güney) Yemen Halk Cumhuriyeti, "Yemen Cumhuriyeti" adı altında birleşme kararı almıştı.

Yorumlar