Yemen'deki taziye merasimine saldırı

- Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutanlığı, daha önceki soruşturmalarda yardımlarına başvurulan ABD'li uzmanların katılımıyla, derhal soruşturma başlatılacağını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki taziye merasimine saldırı

SANA (AA) - Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Yemen'in başkenti Sana'da taziye merasiminin yapıldığı bir binaya düzenlenen ve 140 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısına ilişkin derhal soruşturma açacağı bildirildi.

Koalisyonun Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yayımlanan yazılı açıklamasında, "Askerlerimize, sivil yerleşim yerlerini vurmamaları ve onları tehlikeden uzak tutmaları için mümkün olan tüm çabayı göstermeleri konusunda verilmiş net ve açık emirler var." denildi.

Açıklamada, "Koalisyon güçleri komutanlığı daha önceki soruşturmalarda yardımlarına başvurulan ABD'li uzmanların katılımıyla derhal soruşturma başlatacak." ifadesi kullanıldı.

Koalisyonun elindeki bilgileri, olay yerinde ve çevresinde uygulanan askeri emirleri soruşturma ekibine vereceği ve soruşturma sonuçlarının da derhal açıklanacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, koalisyon güçleri komutanlığının saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm yaralılara taziye ve üzüntülerini sunduğu belirtildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'de taziye merasiminin olduğu binaya yapılan hava saldırısında ilk belirlemelere göre 140'tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 500'den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in kontrolünde bulunan Sana'da Husi yanlısı İçişleri Bakanı Celal er-Ruveyşan'ın babasının taziye merasimine iki hava saldırısı düzenlendiği, yaşamını yitirenler arasında yerel bir yetkilinin, yaralananlar arasında da savunma ve içişleri bakanlarının bulunduğu bildirilmişti.

Husilere ait El-Mesira televizyon kanalının haberinde, saldırıların Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından düzenlendiği iddia edilmişti. Koalisyon güçleri ise söz konusu iddiaları yalanlayarak saldırıyla ilgilerinin bulunmadığını açıklamıştı.

Yorumlar