Yemen'deki koalisyon güçlerinin BM'nin "kara listesine" alınması

- Koalisyon güçleri sözcüsü Asiri: - "Rapor, dengesiz ve güvenilir istatistiklere dayanmıyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki koalisyon güçlerinin BM'nin "kara listesine" alınması

DOHA (AA) - Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, BM'nin her yıl güncellediği ve Husilerin de bulunduğu "kara liste"de yer almalarını eleştirerek, söz konusu raporu "dengesiz ve yanıltıcı" şeklinde değerlendirdi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, koalisyon güçleri sözcüsü ve Suudi Arabistan Savunma Bakanı Müsteşarı Ahmed el-Asiri, BM'nin her yıl güncellenen, çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeleri yayımladığı "kara liste"de koalisyon güçlerinin de yer almasını eleştirerek, "Rapor, dengesiz ve güvenilir istatistiklere dayanmıyor. Ayrıca bu rapor, Yemen halkına hizmet etmiyor ve doğru olmayan rakamlarla kamuoyunu yanıltıyor." dedi.

Raporun, BM'nin daha önceki raporlarıyla çeliştiğine işaret eden Asiri, "Koalisyon güçlerinin en büyük hedefleri arasında, uluslararası kabul görmüş meşru hükümetin gölgesinde, çocuklar da dahil olmak üzere Yemen halkını Husi militanların eylemlerinden korumak geliyor. Bu durum da BM'nin 2216 sayılı kararınca onaylanıyor." diye konuştu.

Asiri, BM raporunun, ülkedeki istikrarsızlığın temel sebebi isyancı milisler ile uluslararası meşruiyet ve meşru hükümeti bir tutması karşısındaki üzüntüsünü dile getirerek, "BM, halihazırda Yemen hükümetinin meşruluğunu desteklemeli ve pek çok bilgisini Husi militanlara yakın kaynaklara dayandırdığı bu rapor hakkında hükümetten malumat almalıydı. Bu durum, uluslararası ve Yemen kamuoyunu yanıltıyor." ifadelerine yer verdi.

Koalisyon güçlerinin ilk günden bu yana başta çocuklar olmak üzere Yemen halkını korumayı hedefleyen programları geliştirme çerçevesinde BM'ye bağlı tüm kurum ve heyetlerle ilişkisinde olumlu bir tavır sergilediğini vurgulayan Asiri, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile imzalanan 30 milyon dolar değerindeki anlaşmanın Kral Selman İnsani Yardım Çalışmaları Merkezi tarafından ödendiğini söyledi.

Asiri, "Çocukların Husiler tarafından çatışma alanlarında görevlendirilmesine" ilişkin hükümetin sunduğu bilgilere raporda yer verilmediğini ifade ederek, ayrıca çatışma sahasında, patlayıcı yerleştirme ve mühimmat sevkiyatı gibi işlemlerde hayatlarını kaybeden çocukların sayısına ait rakamlara da değinilmediğini ifade etti.

BM'nin, koalisyon güçlerinin Yemen'in meşruiyetini muhafaza konusundaki çabalarını takdir etmesi ve ülkede yaşanan krize siyasi çözüm için tarafları müzakere masasının etrafında bir araya getirmesini beklediklerini vurgulayan Asiri, "Rapor, Yemen vatandaşlarının geleceğinin aleyhinde. Raporun Kuveyt'teki müzakere görüşmeleri devam ederken yayımlanması, BM'nin görüşmelerdeki rolünü zayıflatıyor. Meşruiyet ile isyancılar, koalisyon güçlerinin olumlu çabaları ile Husiler ve yanlılarının olumsuz eylemlerini bir tutması, gözlemciler için gizli değil." dedi.

BM, her yıl güncellediği, çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeleri yayımladığı "kara liste"ye bu sene Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin alındığını açıklamıştı. Söz konusu raporda, 14 ülkede, silahlı çatışmalarda zor durumda kalan çocukların durumu ele alınıyor.

Raporda, Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon, çatışmalarda öldürülen 785 çocuk ile yaralanan bin 168 çocuğun yüzde altmışından sorumlu tutuluyor.

Yemen'de çatışmalardaki 762 çocuk askerin, yüzde 72'sinin Husiler, yüzde 15'inin Yemen hükümetine bağlı güçler, yüzde 9'unun ise El-Kaide örgütü tarafından görevlendirildiği raporda kaydedilmişti.

Yorumlar