Yemen'deki gelişmeler

- Yemen Başbakanı Bin Dağr: - "Hükümet, uluslararası tanınan mercilerle yürütülen ve Körfez girişimi ile onun uygulama mekanizması, Ulusal Diyalog görüşmelerinin sonuçları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2216 sayılı kararına dayalı barıştan yana. Yemen'de bu referansların dışında bir barış getirmek isteyen kimse vehim içindedir"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki gelişmeler

SANA (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, ülkesinde daha önce belirlenen referansların dışında barış yapmak isteyenlerin "vehim" içinde olduğunu belirtti.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Bin Dağr, ülkenin doğusundaki Marib vilayetindeki yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, "Hükümet, uluslararası tanınan mercilerle yürütülen ve Körfez girişimi ile onun uygulama mekanizması, Ulusal Diyalog Görüşmelerinin sonuçları ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2216 sayılı kararına dayalı barıştan yana. Yemen'de bu referansların dışında bir barış getirmek isteyen kimse vehim içindedir." dedi.

Bu aşamada adalet ve eşitlikten başka bir şey istemediklerini belirten bin Dağr, "Adalet, yüksek değerlerimizi ve üniter Yemen'i korur. Eşitlik ise Yemen vatandaşlarının değerini yükseltir ve tüm kesimler arasındaki eşitliği sağlar." diye konuştu.

Yemen'i çevreleyen ve bazı zorluklar ve riskler olduğunu ancak halkın bunlara karşı direneceğini, meşruiyetin sahibi olarak sözünü ortaya koyacağını kaydeden Bin Dağr, ayrıca yurt dışına nakledilmesi gereken ordu ve Halk Direnişi Güçleri (HDG) mensubu yaralıların tedavisi için 1 milyon dolar ayrıldığına değindi.

Umman Dışişleri Bakanlığı, dün akşam yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Umman Sultanı Kabus bin Said ile görüşmesi ve Umman Dışişlerinden Sorumlu Bakan Yusuf bin Alevi bin Abdullah'ın Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'i temsil eden heyetle yürüttüğü çabalardan sonuç alındığını bildirmişti. Bu çerçevede, 10 Nisan'da varılan anlaşmaya uyulması ve yarından itibaren saldırıların durdurulması konusunda uzlaşıldığı belirtilen açıklamada, anlaşmaya varılan konular arasında, bu ayın sonlarında BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in sunduğu barış planı kapsamında müzakerelerin başlatılmasının da yer aldığı ifade edilmişti.

Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi'nin varılan anlaşmaların meşru hükümeti ve Salih temsilcilerini ilgilendirmediğini belirtmesine rağmen Umman'dan yapılan açıklamada, Yemen'deki hükümet tarafının da söz konusu anlaşmaya uyması gerektiği vurgulanmıştı.

Yorumlar