Yemen'deki çocuk askerler

- Suudi Arabistan Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Salih yanlıları tarafından savaşa katılmaya zorlanan 54 çocuk askeri Yemen makamlarına teslim etti - Husilerin Taiz'e düzenlediği saldırıda bir kadın ile 3 çocuk hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
Yemen'deki çocuk askerler

SANA (AA) - Suudi Arabistan'ın Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının Yemen'deki savaşa katılmaya zorladığı 54 çocuk askeri Yemen hükümeti yetkililerine teslim ettiği belirtildi.

Yemen hükümeti kaynaklarından alınan bilgiye göre, Husiler ile Ali Abdullah Salih yanlılarının Suudi Arabistan-Yemen sınır şeridindeki çatışmalara katılmaya zorladığı, 2'si farklı Afrika ülkelerinden diğerleri Yemenli 54 çocuk asker hükümet yetkililerine teslim edildi.

Söz konusu çocukların geçen yıl Suudi Arabistan güçleri tarafından yakalandığı ifade edildi.

Yemenli makamların çocukların rehabilitasyonu ve nasıl güvenli şekilde serbest bırakılabilecekleri konusunu değerlendireceği belirtildi.

Hükümetin ileri bir tarihte Husilerin çocuk asker kullanımı hakkında fotoğrafların da yer aldığı bir açıklama yapacağı bilgisi verildi.

- Katyuşa füzesiyle saldırı

Öte yandan görgü şahitlerinden alınan bilgiye göre, sabah erken saatlerde Husiler ile Salih yanlısı güçler Taiz'in İhtiraf mahallesine katyuşa füzesiyle saldırması sonucu bir kadın ile 3 çocuk hayatını kaybetti.

Yemen İnsan Hakları Bakanı İzzeddin el-Asbahi, dün Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, Yemen hükümetinin insani bakış açısı ve sorumluluk bilinciyle yaklaşarak, Husiler ile Salih yanlılarının kullandığı çocuk askerleri serbest bıraktığını kaydetmişti.

Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Esirler ve Tutuklular Komitesinin çocukların herhangi bir şart koşulmadan serbest bırakılması konusunda anlaştığını belirtmişti.

BM, her yıl güncellediği, çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden grup ve ülkeleri yayımladığı "kara liste"ye bu sene Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin alındığını açıklamıştı. Söz konusu raporda, 14 ülkede, silahlı çatışmalarda zor durumda kalan çocukların durumu ele alınıyor.

Raporda, Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon, çatışmalarda öldürülen 785 çocuk ile yaralanan bin 168 çocuğun yüzde altmışından sorumlu tutuluyor.

Yemen'deki çatışmalarda 762 çocuk askerin, yüzde 72'sinin Husiler, yüzde 15'inin Yemen hükümetine bağlı güçler, yüzde 9'unun ise El-Kaide örgütü tarafından kullanıldığı raporda kaydedilmişti.

Yorumlar