Yemen'de rehine takası

- HDG ile Husiler arasında aylar önce sağlanan anlaşma gereğince 35 rehine takas edildi

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de rehine takası

TAİZ (AA) - Yemen'in Taiz kentinde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri (HDG) ile Husiler arasında aylar önce varılan anlaşma gereğince 35 rehinenin takasının gerçekleştiği bildirildi.

HDG'ye bağlı Ebu el-Abbas Tugayları Sözcüsü Abdurrahman es-Salih, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taiz kentinin batısında direniş güçlerinin denetimindeki en uç bölge 30'uncu Cadde'de, 16 Ebu el-Abbas Tugayı mensubuna karşılık 19 Husi militanının serbest bırakıldığını söyledi.

Takasın yaklaşık 5 ay önce taraflar arasında Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün aracılığıyla varılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştiğini ifade eden Salih, bu anlaşma çerçevesinde mutabık kalınan sayının bugünkü rehine değişimiyle tamamlandığını dile getirdi.

Salih, ilkini gerçekleştirdikleri rehine takası anlaşmasını diğerlerinin takip edeceğini belirtti.

Rehine takası anlaşmasının Kuveyt'teki barış müzakereleriyle alakası olmadığını vurgulayan Salih, "Anlaşma, aylar önce gerçekleşmişti" dedi.

Bazı yerel kaynaklar, Yemen'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Islah Partisi liderlerinden Abdullah el-Hindi ile El-Ehli Konsey Başkanı akademisyen Abdullah ez-Zifeni'nin oğullarının da takas sırasında serbest bırakıldığını öne sürdü.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Müzakerelerin tartışmalı maddeleri arasında yer alan tarafların ellerindeki tutuklu ve esirleri serbest bırakması çerçevesinde görüşmelere katılan heyetler, geçen pazartesi serbest bırakılması istenen isimlerin yer aldığı listeleri karşılıklı olarak değiştirmişti.

Yorumlar