Yemen'de Husilerin "yüksek siyasi konsey" kurmasına tepki

- Yemen hükümeti, Husiler ile GPC'nin Kuveyt'teki barış müzakerelerini baltaladığını belirtti - Hükümeti temsil eden heyet üyesi Alimi: - "Müzakereler tamamen bitti"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de Husilerin "yüksek siyasi konsey" kurmasına tepki

SANA (AA) - Yemen hükümeti, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresinin (GPC), Kuveyt'teki barış müzakerelerini baltaladığını öne sürdü.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada, devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konseyi kurduklarını açıklayan Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC'nin, müzakerelere "kurşun sıktığı" kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu taraflar arasında imzalanan ve sözde ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği ulusal siyasi anlaşma, "küstahlık" olarak nitelendirildi.

Bu anlaşmayla darbeci milislerin Birleşmiş Milletler'e (BM), uluslararası topluma ve Kuveyt'teki müzakereleri gözeten ülkelere saygısızlık yaptığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Husiler, meşruiyete darbe indirilmesinin ardından Yemen halkının sıkıntılarına son verecek siyasi çözüm konusundaki ciddiyetsizliğini gösterdi. Meşru olmayan iki grup arasında yapılan bu anlaşma, darbeci milislerin gerçek niyetlerini ortaya koydu."

- Müzakereler tamamen bitti

Bu arada müzakerelerde hükümeti temsil eden heyetin üyelerinden Abdullah el-Alimi de sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, müzakerelerin tamamen bittiğini söyledi.

Husiler ile GPC'nin, devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konseyi kurduklarını açıklayarak siyasi sürece "son kurşunu" sıktıklarını ve bunun sonuçlarına katlanmaları gerektiğini ifade etti.

Alimi, "Bu, uluslararası topluma ve BM kararlarına karşı bir meydan okumadır, Körfez girişimi ve siyasi sürecin kazanımlarına apaçık bir darbedir" dedi.

GPC'yi temsilen partinin başkan yardımcısı Sadık Emin Ebu Ra's, Husiler ile GPG arasında "ulusal siyasi anlaşma" imzalandığını duyurmuştu.

Taraflar arasında imzalanan ve ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği "ulusal siyasi anlaşma" gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.

Yorumlar