Yemen'de belirsizlik sürüyor

- Yemenli askeri uzman ve Pilot Yüzbaşı Kumani: "Bölge şartlarına uygun uçakların sağlanmaması, muhtemel kara savaşındaki kesin zaferin gecikmesi anlamına gelir" - Yemen 3'üncü Askeri Bölge Araştırma ve Çalışma Direktörü Binbaşı Munif: "Hükümetin savaşı kaydırma kararı Sana etrafındaki darbeci güçleri dağıtmak adına zekice bir plan. Bu planla hükümet daha kısa sürede ve daha az can kaybı ile Sana'ya girmeyi amaçlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de belirsizlik sürüyor

SANA (AA) - Yemen'de meşru hükümet ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları arasında yaklaşık 26 aydır devam eden çatışmalar ve beraberinde yaşanan insani kriz, hükümete yönelik eleştirilere neden oluyor. Hükümetin ulusal ordu kurması, 10 devletin katıldığı Husi karşıtı koalisyonun desteği ve uluslararası alandaki meşruiyetine rağmen Husiler ile Salih yanlılarının Eylül 2014'te başkent Sana'yı ele geçirerek gerçekleştirdiği darbeyi bertaraf edememesi ve yaşanan belirsizlik ortamı, ülke kamuoyunda söz konusu gecikmenin nedenlerinin sorgulanmasına yol açıyor.

Hükümetin askeri üstünlüğe rağmen Husiler ile Salih yanlılarının gücünü kıramaması, "İsyancıların silah ve militan konusundaki güçleri hesaba katılmadı mı?" sorusunu gündeme getiriyor. Mevcut durumda etkili olan bir diğer nedenin ise Husiler ve Salih yanlılarının İran'dan aldığı desteğin yanı sıra orduya ait birçok silah ve cephaneliğin de ele geçirilmiş olması gösteriliyor.

- Dağlık bölge şartlarına uygun hava araçlarına ihtiyaç var

AA muhabirine konuşan Yemenli askeri yetkililer ise kara savaşında başarı gösterilebilmesi için bölgenin dağlık arazi şartlarına uygun hava desteği sağlanması gerektiğini ifade etti.

Yemen ordusunda görevli Pilot Yüzbaşı Mukbel el-Kumani, savaşa ilişkin değerlendirmesinde, hükümet ve koalisyon güçlerinin gelişmiş uçaklara sahip olduğu için nispeten üstün durumda olduğunu belirtti. Kumani, "Askeri kurallara göre, havaya hakim olan taraf savaşı kazanır." dedi.

Yemen'in dağlık coğrafyasından dolayı hava desteği için "özel uçak ve helikopterlere" ihtiyaç olduğunun altını çizen Kumani, "Bölge şartlarına uygun uçakların sağlanmaması, muhtemel kara savaşındaki kesin zaferin gecikmesi anlamına gelir." şeklinde konuştu.

Aden bölgesinin düzlük olması sebebiyle koalisyon ve Halk Direnişi Güçleri'nin (HDG) burayı kısa sürede kontrol altına aldığını ifade eden Kumani şunları söyledi:

"Eğer kara birliklerine, yapacağı saldırı için hava araçlarından (AH-64 Apache ya da Sukhoi 24 ve 25) destek sağlanmazsa olumlu bir sonuç beklenmemeli. Bu hava silahları, Afganistan'daki dağlık bölgelerde ve Irak'ta başarısını ispatladı. Apache helikopteri 4 ton silah taşıma kapasitesi ile ayrıcalıklı bir konuma sahip. Dağlık bölge savaşına özgü özel bir araç. Ses seviyesinin altında uçuyor. Böylece pilotlar hem hedefi daha kolay tespit ediyor hem de dağlar ve vadiler arasında manevra yapabiliyor."

- Hükümetten "sürpriz" adım

Yemen 3'üncü Askeri Bölge Araştırma ve Çalışma Direktörü Binbaşı Naci Munif ise hükümetin geçen hafta "sürpriz" şekilde savaşı Suudi Arabistan sınırından başkent Sana, Midi ve Husilerin kalesi konumundaki Sa'da kentine kaydırma kararı aldığını söyledi.

Munif, "Hükümetin savaşı kaydırma kararı Sana etrafındaki darbeci güçleri dağıtmak adına zekice bir plan. Bu planla hükümet daha kısa sürede ve daha az can kaybı ile Sana'ya girmeyi amaçlıyor." dedi.

- "Yemen'de açlık krizine bir adım"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani işler Koordinatörü Stephen O'Brien 30 Ekim'deki BM oturumunda yaptığı açıklamada "Yemen'de açlık krizine bir adım kaldığı" uyarısında bulunmuştu.

BM İnsani işler Yemen Direktörü George Khoury ise bu ay yaptığı basın toplantısında, Yemen'i bekleyen kıtlık tehlikesine, 14 milyon insanın gıda sıkıntısı yaşadığına, ailelerin bir fincan çay ve bir parça ekmek ile beslenmeye çalıştığına dikkati çekerek, hastanelerin yetersiz beslenmeden kaynaklanan sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade etmişti.

BM'nin ağustos ayı raporuna göre, Yemen'de savaş nedeniyle 3 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kalırken, 10 bin kişi öldü, 35 binden fazla kişi ise yaralandı.


Yorumlar