Yemen'de aşırı sıcaklar ve elektrik kesintileri

- Ülkedeki krizin neden olduğu elektrik kesintileri, hava sıcaklığının 48 dereceye ulaştığı yaz günlerinde ramazanı daha da zorlaştırıyor - Hudeyde sakinlerinden Muhammed: - "Elektrik kesintileri nedeniyle vantilatör ya da klima çalıştıramıyoruz. Yaşlıların oruç tutmaya takatleri kalmadı. Çocuklar ise uyuyamıyor" - Hudeydeli Ali: - "Biraz serinlik için evlerimizin kapıları önünde uyumak zorunda kalıyoruz. Bu da çöplerin, atık sularının, köpek ve farelerin yanında gecelemek demek oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Yemen'de aşırı sıcaklar ve elektrik kesintileri

HUDEYDE (AA) - MURAD EL-URAYFİ - Yemen'deki krizin neden olduğu elektrik kesintileri, hava sıcaklığının 48 dereceye ulaştığı ülkede ramazan ayında halkı daha da zorluyor.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'ye bağlı güçler ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları arasındaki çatışmalar nedeniyle hayat şartlarının her geçen gün güçleştiği Yemen'de yakıt ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Klima ve vantilatör gibi kavurucu sıcakları hafifletecek çarelere başvuramayan aileler, orucun meşakkatinin daha da arttığını belirtiyor.

Ülkenin en büyük kentlerinden biri olan ve halihazırda Husilerin kontrolünde bulunan yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı Hudeyde de son birkaç haftadır elektrik kesintilerinin sıkça yaşandığı bir yer haline geldi. Kentin elektrik ihtiyacını karşılayan istasyonu çalıştıracak yeterli yakıtın bulunmaması ve transformatörlerin bazı hırsızlık eylemlerine maruz kalması ve elektrik şebekelerinin eski olması bu kesintilerin nedenleri arasında gösteriliyor.

Hava sıcaklarının, özellikle ramazanda tahammül edilemez bir hal aldığını ve orucun meşakkatini daha da arttığını ifade eden kent sakinlerinden Şevki Muhammed, "Elektrik kesintileri nedeniyle pervaneyi ya da havayı soğutacak aletleri çalıştıramıyoruz. Yaşlıların oruç tutmaya takatleri kalmadı. Çocuklar ise uyuyamıyor." diyerek içinde bulundukları zor durumu anlattı.

Muhammed, elektrik kurumlarında meydana gelen çöküşü ve Husilerin "sivillerin maruz kaldığı bu toplu işkenceyi" görmezden gelişini protesto için mumlarla gece eylemleri düzenlediklerini söyledi.

Abdulgani Muhammed Ali de elektrik kesintileri ve sıcak havalardan şikayet eden bir başka Hudeydeli. Ailesi ve kent sakinlerinin sıcaklar yüzünden dışarıda uyuduğunu belirten Ali, "Biraz serinlik için evlerimizin kapıları önünde uyumak zorunda kalıyoruz. Bu da çöplerin, atık sularının, köpek ve farelerin yanında gecelemek demek oluyor." ifadelerini kullandı.

- Güneş enerjisiyle çalışan pervane ürettiler

Kentte yaşanan elektrik kesintisi ve sıcak hava problemine kendi imkanlarıyla çözüm bulmaya çalışan 35 yaşındaki Haydar el-Kamil ise güneş enerjisiyle pervaneleri çalıştıracak kadar elektrik üretmeyi başardığını dile getirdi.

Kamil, güneş enerjisinden ürettikleri elektriğin maalesef klimaları çalıştıramadığını söyledi.

- Kesintiler, hastanelerin çalışmalarını da kötü etkiledi

Öte yandan, elektrik kesintileri kentteki hastanelerin çalışmalarını da olumsuz olarak etkilemiş durumda.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hudeyde Sağlık Müdürü Abdurrahman Carullah, "Hava sıcaklarının artmasıyla bazı şeker ve tansiyon hastaları ile yeni doğan bebekler hayatını kaybetti, cilt hastalıklarında artış görüldü. Hastaneler, yardım kuruluşları ve iş adamlarının bağışladığı jeneratörlerle çalışmaya başladı." dedi.

Yorumlar