Yemen müzakereleri

- BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Suudi Arabistan'ın ikinci veliaht prensi Muhammed tarafından kabul edildi

Google Haberlere Abone ol
Yemen müzakereleri

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed'in, Suudi Arabistan'ın ikinci veliaht prensi ve Savunma Bakanı Muhammed Bin Selman tarafından kabul edildiği bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Şeyh Ahmed, Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, Prens Muhammed ile Mekke'de bir araya geldi. Suudi Arabistan İstihbarat Teşkilatı Başkanı Halid bin Ali el-Humeydan ve Suudi Arabistan'ın Yemen'deki Büyükelçisi Muhammed Al Cabir'in de katıldığı görüşmede, Yemen'deki gelişmeler ve krizin çözümüne yönelik çabaların ele alındığı ifade edildi.

Şeyh Ahmed'in Yemenli liderler ve bölge liderleriyle yapmayı planladığı görüşmelerinin, Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinin ikinci turu başlayana kadar devam etmesi öngörülüyor.

- Husilerin Suudi Arabistan ziyareti

Öte yandan Kuveyt'teki Yemen müzakerelerinde Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlısı ortak heyetinin sözcüsü Muhammed Abdusselam ise pazar günü tamamlanan Suudi Arabistan ziyaretinin, Kuveyt müzakerelerin birinci turundan önce planlanmış olduğunu belirtti.

Husilerin kontrolündeki haber ajansı SABA'ya konuşan Abdusselam, dün tamamlanan Suudi Arabistan ziyaretiyle hedeflenenin, ülkelerindeki çatışmaların nihai şekilde sona ermesi olduğunu ifade ederek, "Suudi Arabistan ziyareti, Kuveyt müzakerelerinin birinci turu henüz tamamlanmadan, ateşkes komitesinin sahaya gönderilmesi konusunda prensipte anlaşma sağlanmasının ardından görüşülmüştü ve herkes tarafından biliniyordu." dedi.

Abdusselam, BM ile devam eden görüşmelerden istifade edilmemesi, sorun çıkmaması ve ülkedeki çatışmaların sona ermesinde etkili olacak ateşkes komitesinin sahaya gönderilmesi konusunun netlik kazanması amacıyla ziyaret için ilk turun neticelenmesini beklediklerini söyleyerek, "Ateşkes komitesi, sahaya inerek çatışmaların tam anlamıyla sona erip ermediğini kontrol etmekle görevli. Ülkenin farklı bölgelerinde komite için çalışma alanları ve merkezler oluşturulmalı. Tüm bunlar, koordinasyon, faaliyet yapısı ve komitenin hareketlerinin bilinmesini gerektiriyor." diye konuştu.

Abdusselam ve beraberindeki heyetin, dört günlük Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Yemen'e döndüğü ifade edildi.

Husilerin sözcüsü Abdusselam, 21 Nisan'da Kuveyt'te başlayan Yemen müzakerelerinden bu yana Suudi Arabistan'a iki ziyaret gerçekleştirdi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Şeyh Ahmed, geçen perşembe gecesi Husilerin sözcüsü Abdusselam ve Büyükelçi Al Cabir'le Suudi Arabistan'ın Cidde kentine gitmişti.

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri, tarafların, 80 gün önce yürürlüğe giren ateşkesin uzatılması üzerinde anlaşmaya varmasının ardından temmuz ortasında tekrar başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı.

Yorumlar