Yemen için çatışmaların durması çağrısı

- BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmet: - "Bayram öncesi Yemen'de çatışmaların durması için anlaşmaya varılmasını umuyorum" - "Çatışmaların sürmesi Yemen'de terörist grupların alan kazanmalarına imkan sağlayacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Yemen için çatışmaların durması çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmet, "Bayram öncesi Yemen'de çatışmaların durması için anlaşmaya varılmasını umuyorum." dedi.

BM Güvenlik Konseyi, Yemen'deki son gelişmeleri ve ara verilen barış müzakerelerini görüştü.

Konsey'deki toplantının açık kısmında konuşan Ahmet, Kuveyt'teki görüşmelerin başarısız olmasının ardından, çatışmaların daha da şiddetlendiğini ve çok sayıda insan hakları ihlali yaşandığını belirtti.

Tüm taraflara sivilleri koruma ve uluslararası hukuka uyma çağrısında bulunan Ahmet, "Çatışmaların sürmesi Yemen'de terörist grupların alan kazanmalarına imkan sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

El Kaide ve DAEŞ'in saldırılarını hatırlatan Ahmet, devlet düzeninin olmadığı birçok noktanın bu grupların kontrolüne geçeceğini ve bunun tüm bölge için tehdit teşkil ettiğini bildirdi.

Ahmet, çatışmaların sürmesinin insani maliyetinin de arttığını vurgulayarak yerlerinden edilenlerin sayısının 3 milyonu geçtiğini, gıda fiyatlarının da savaş öncesine göre, yüzde 60 arttığını kaydetti.

Sağlık ve sosyal yardım çalışmalarının durma noktasına geldiğini anlatan Ahmet, uçak seferlerinin yapılamamasının Yemenlilerin yabancı ülkelere tedavi için gitmelerini de engellediğini ifade etti.

Ahmet, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih'in tek yanlı olarak, Yüksek Siyasi Konsey kurmalarından endişe duyduklarını aktardı.

- Bayramdan önce anlaşma arayışı

İsmail Veled Şeyh Ahmet, Konsey'deki toplantının kapalı bölümünün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da müzakerelere yeniden dönülmesi için çatışmaların durmasının önemini vurguladı.

Halkın günlük yaşamını iyileştirmedikten sonra müzakerelerin çok anlamı olmadığını da belirten Ahmet, "Bayram öncesi Yemen'de çatışmaların durması için anlaşmaya varılmasını umuyorum." dedi.

Zaten daha önce taraflarca kabul edilmiş bir anlaşma olduğunu da hatırlatan Ahmet, taraflara bu anlaşmaya uyma çağrısı yaptı.

Yemen'deki insani duruma ilişkin de bilgi veren Ahmet, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de 21 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu, çok acil yardıma muhtaçların sayısının ise 13 milyona yükseldiğini açıkladı.

Yorumlar