YEDAM'ın Cerrahpaşa Hizmet Binası açıldı

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: - "Özellikle uyuşturucunun bir ayağının da terör olduğunu unutmayın. Latin Amerika'daki terör örgütlerinin, Türkiye'deki PKK terör örgütünün aynı zamanda uyuşturucu ticaretinin önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizmek isterim" - "Dünyanın neresinde terör örgütü varsa, Afganistan'daki El-Kaide'den tutun Afrika'daki örgütlere kadar, Türkiye'deki PKK'dan Latin Amerika'daki terör gruplarına kadar, hepsinin içerisinde bir unsur, uyuşturucu ticaretidir. Dolayısıyla bu anlamda narkoterör dediğimiz mesele de dünyanın önemli mücadele alanlarından birisidir. Türkiye bu konudaki mücadelesini de ciddi bir şekilde sürdürüyor" - "Adalet Bakanlığımız bir hazırlık yaptı. Bundan sonra herhangi birisi uyuşturucuyla ya da bağımlılıkla mücadeleyle ilgili olarak doktora müracaat ettiğinde, bu kayıt ve kimliği gizli kalacak, polise bildirilmeyecek. Böylece uyuşturucu ve bağımlılıkla çok daha güçlü şekilde mücadele edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
YEDAM'ın Cerrahpaşa Hizmet Binası açıldı

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Özellikle uyuşturucunun bir ayağının da terör olduğunu unutmayın. Latin Amerika'daki terör örgütlerinin, Türkiye'deki PKK terör örgütünün aynı zamanda uyuşturucu ticaretinin önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizmek isterim. Dünyanın neresinde terör örgütü varsa, Afganistan'daki El-Kaide'den tutun Afrika'daki örgütlere kadar, Türkiye'deki PKK'dan Latin Amerika'daki terör gruplarına kadar, hepsinin içerisinde bir unsur, uyuşturucu ticaretidir." dedi.

Kurtulmuş, Türkiye Yeşilay Cemiyetinin bağımlılara ve bağımlı yakınlarına ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmeti vermek üzere faaliyete geçirdiği Yeşilay Danışmanlık Merkezinin (YEDAM) Cerrahpaşa Hizmet Binası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye için uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelenin bir toplumsal sorumluluk alanı haline geldiğine işaret ederek, her kesimin üzerine düşen sorumluğu bir milli görev olarak kabul edip, bu şekilde çalışması gerektiğini aktardı.

YEDAM Cerrahpaşa Hizmet Binası'nın bulunduğu tarihi mekanın, daha önceleri son derece izbe ve kötü bir mekan olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Hatta bağımlı evlatlarımızın geceleri konakladığı, birtakım kanunsuzlukların olduğu bir mekandı. Buranın güzel bir mekan haline gelip, YEDAM'a dönüşmesi sevindiricidir. Ümit ediyorum ki buradan çok sayıda evladımız şifa bularak, rehabilite edilerek, yeniden topluma kazandırılacak önemli bir merkez olacaktır." diye konuştu.

Kurtulmuş, insanın kainatın en değerli varlığı olduğunu, bütün kainatın insan için yaratıldığının söylenebileceğini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İnsanı kainatın merkezine koyan iki önemli husus var; birisi aklı, birisi ruhu. İnsanın aklının ve ruhunun geliştirilmesi ise bütün medeniyetlerin ortak sorumluluğudur. Hazreti Adem'den bu yana, insanlık aleminin en önemli ortak çabasıdır, ruhen gelişmiş ve aklen gelişmiş insanların oluşturduğu toplumları ortaya çıkarmak. Sadece uyuşturucu değil, sigara, alkol ve teknoloji bağımlılığını da bunun içerisine koyarak söyleyelim, insanın bu iki değerli vasfını ortadan kaldıran, bu iki değerli vasfını insanı insan yapan, kainatın merkezi haline getiren bu iki özelliğini körelten, örten en önemli unsurların başında bağımlılık geliyor. Bağımlılıkla insan, ruhen bambaşka bir şey oluyor. Hatta o krize yakalandığı anlarda da insan olmanın dışına neredeyse çıkıyor. Aynı şekilde de aklını kaybediyor, tabiri caizse bağımlılık sayesinde insanlar mecnun gibi oluyorlar, dünyayla ilgileri kesiliyor, en basit akli fonksiyonlarını icra edemez hale geliyorlar. Dolayısıyla insana yapılacak en önemli hizmet, insanın ruhunu ve aklını geliştirecek, ruhunu ve aklını selim bir şekilde kullanmasını sağlayacak hizmetleri gerçekleştirmektir."

Yeşilay'ın insanın hem ruhunu hem aklını geliştirecek, koruyacak, bu melekeleri daha iyi kullanabilmelerini sağlayacak çalışmalara imza attığına değinen Kurtulmuş, "Yeniden Başlasın" kampanyası kapsamında tasarladıkları tişörtlerin satışından elde edilecek gelirle bağımlılıkla mücadeleye katkı sağlayan sanatçı, sporcu ve moda tasarımcılara da teşekkür etti. Kurtulmuş, "Bu kampanyaya verilen her kuruşun çok değerli, anlamlı olduğu, göz nuru, el emeği ile ortaya konulan tasarımların her birinin de birer mimari şaheser gibi değerli olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

- "Bağımlılıklar meselesi, rüyalarımızı kaçıracak bir noktaya gelmektedir"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, uyuşturucuyla mücadeledeki genel rakamlar açısından Türkiye'nin diğer Batı ülkeleriyle kıyaslandığında çok tehdit edici bir noktada görünmediğini aktararak, "Ama sakın ha bu bizi kandırmasın. Maalesef Türkiye gibi toplumsal dayanışmasının kuvvetli olduğu, aile içi dayanışmanın kuvvetli olduğu bir ülke için uyuşturucu meselesi de diğer bağımlılıklar meselesi de rüyalarımızı kaçıracak bir noktaya gelmektedir. Bunun sadece Yeşilay'ın, kamu kurum ve kuruluşlarının görevi olmadığının altını çizmek isterim. İş adamlarımızın, iş kadınlarımızın, sporcularımızın, toplumun önünde bulunan örnek kişilerin, sanatçılarımızın hepsinin bir şekilde bu mücadelenin içinde yer alması, önemli bir sosyal sorumluluktur." diye konuştu.

Bağımlılıkla mücadelenin toplumsal sorumluluk olarak güçlü bir şekilde ortaya konulması gerektiğini belirten Kurtulmuş, bu ayın sonunda veya kasım ayı içerisinde Uyuşturucuyla Mücadele Şurası oluşturulacağını, ilgili bütün tarafların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde bir araya getirilerek, Türkiye'de bu konudaki farkındalığın artmasına katkıda bulunulacağını bildirdi.

Kurtulmuş, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadelede konusunda ailelerin meselenin farkında olmasına, ailelerin ve annelerin bu konuda çok hassas, eğitimli bir hale getirilmesine ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, okul çevresinin farkındalığının artırılması gerektiğini vurguladı.

Bağımlılıkla mücadele konusunda, 10 milyonu aşkın çocuk ve binlerce öğretmenin eğitildiğini, ancak bunun yeterli olmadığını anlatan Kurtulmuş, her bir okulun, hem fiziki hem manevi olarak mücadele alanı haline dönüştürülmesi ve okullarda bunun psikolojik ortamının oluşması gerektiğini söyledi.

- "Eğitimden daha fazlasını vereceğimiz şey, bağımlılık oluşturan maddelere karşı kendini ve toplumu nasıl koruyacağı"

Numan Kurtulmuş, emniyet, güvenlik açısından narkotimler vasıtasıyla mücadele verildiğine değinerek, "Özellikle uyuşturucunun bir ayağının da terör olduğunu unutmayın. Latin Amerika'daki terör örgütlerinin, Türkiye'deki PKK terör örgütünün aynı zamanda uyuşturucu ticaretinin önemli merkezlerinden birisi olduğunun altını çizmek isterim. Dünyanın neresinde terör örgütü varsa, Afganistan'daki El-Kaide'den tutun Afrika'daki örgütlere kadar, Türkiye'deki PKK'dan Latin Amerika'daki terör gruplarına kadar, hepsinin içerisinde bir unsur, uyuşturucu ticaretidir. Dolayısıyla bu anlamda narkoterör dediğimiz mesele de dünyanın önemli mücadele alanlarından birisidir. Türkiye bu konudaki mücadelesini de ciddi bir şekilde sürdürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli meselelerden birini, "uyuşturucu maddelere erişimin son derece zor, uyuşturucuyla mücadelenin ise son derece kolay olması" şeklinde açıklayan Kurtulmuş, "Maalesef bugün Türkiye'de tam tersi bir durum söz konusudur. Uyuşturucu maddeye ulaşım son derece kolaylaşmıştır, liselerimizin, okullarımızın çevresinde 3-5 kuruşa maalesef, hem de kimyevi uyuşturucular satılmaktadır, son derece rahat bir erişim vardır. Ama maalesef uyuşturucuyla mücadele ise bir bağımlılık sahibi olan evladımızın tedavisi, sanki ayıp gibi, sanki örtülü olarak sürdürülmesi gereken bir iş gibi görülüyor. Tam tersine uyuşturucu maddelere son derece zor erişilebilmeli ya da hiç erişilmemeli, uyuşturucuya bir türlü müptela olmuş kardeşimizin tedavisi ise son derece kolay ve rahat bir şekilde olmalı." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, uyuşturucu bağımlısı tedavi olmak için doktora müracaat ettiğinde bunun adli bir olay olarak kabul edildiğine ve kolluk kuvvetlerine bildirildiğine değinerek, "Adalet Bakanlığımız bir hazırlık yaptı. Bundan sonra herhangi birisi uyuşturucuyla ya da bağımlılıkla mücadeleyle ilgili olarak doktora müracaat ettiğinde, bu kayıt ve kimliği gizli kalacak, polise bildirilmeyecek. Böylece uyuşturucu ve bağımlılıkla çok daha güçlü şekilde mücadele edeceğiz." dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bir birey, dünyanın en önemli eğitimini alsa dahi, eğer bağımlılık içerisindeyse, herhangi maddeye bağımlıysa daha önce söylediğim iki insani vasfını kullanmak bakımından eksik bir birey olur. İnsanlara bir eğitimden daha fazlasını vereceğimiz şey, uyuşturucu ve diğer bağımlılık oluşturan maddelere karşı kendini ve toplumu nasıl koruyacağıdır." şeklinde konuştu.


Yorumlar