Yaz Kur'an kursları başladı

- Diyanet İşleri Başkanı Görmez: - "Annelerimizin, babalarımızın bize emanet ettiği bu güzel çocuklarımız, benim her birisi en kıymetli misafirimdir. Her birisini camilerin kapısında tebessüm ederek, sevinçle, güler yüzle karşılayalım ve onlarla dost, arkadaş olalım"

Google Haberlere Abone ol
Yaz Kur'an kursları başladı

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Annelerimizin, babalarımızın bize emanet ettiği güzel çocuklarımız, benim her birisi en kıymetli misafirimdir. Her birisini camilerin kapısında tebessüm ederek, sevinçle, güler yüzle karşılayalım ve onlarla dost, arkadaş olalım." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığında, yaz Kur'an kurslarının başlaması dolayısıyla açılış programı düzenlendi.

Türkiye Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma birincisi Hamza Mustafa Aktoprak'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Görmez, başkanlığın sayılamayacak kadar pek çok alanda millete, topluma ve insanlığa hizmetleri bulunduğunu söyledi.

"Bu hizmetler içinde en önemsediğim hizmetlerden biri, her sene düzenlediğimiz yaz kurslarımızdır. Çünkü bütün hizmetlerimiz daha çok bugünü inşa etmeye yöneliktir. Ama bu hizmet, yaz kurslarımız, milletimizin geleceğini inşa eder." diye konuşan Görmez, bilgi, duygu birlikteliği inşa ettiği için yaz kursları hizmetinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Din eğitiminin, doğru, çocuklar ile gençlerin fıtratına uygun verildiği zaman onları başarılı kılacağını belirten Görmez, asgari seviyede din eğitimi almayan bir çocuğun, gencin, ülkenin tarihinden, kültüründen haberdar olamayacağını, bu toprakların türkülerini bile anlayamayacağını kaydetti. Görmez, "Çünkü din, tarihimiz, medeniyetimiz, kültürümüzü inşa eden bir değerler manzumesidir." ifadelerini kullandı.

Okullarda din öğretimi, Diyanet İşleri Başkanlığı marifetiyle de din eğitimi verildiğini anlatan Görmez, bunların birbirinden farklı olduğunu bildirdi.

Görmez, öğretimin din konusunda bilgilendirdiğini, eğitiminin ise dinin yüce değerlerini yaşamayı, o değerlerle yükselmeyi ve yücelmeyi öğrettiğini söyledi.

Allah'ın, çocukları anne babalarına bağışlaması için dua eden Görmez, velilere seslenerek, çocukların değerinin bilinmesini istedi. Çocuklara verilecek en büyük değerin onlara, bağışlayan Rablerini öğretmek olduğuna değinen Görmez, peygamber sevgisini minik yüreklere yerleştirmenin anne babanın en yük vazifesi olduğunu vurguladı.

Görmez, "Çocuklarımız Allah'ın evinde, cami atmosferinde, mihrabın, minberin arasında, Allah'ın kitabını öğrenme nimetinden asla mahrum kalmasınlar. Bütün anne babalara bu çağrımı bugün yinelemek istiyorum." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak önceden "Bize gelen herkese Kur'an öğretiriz" dediklerini dile getiren Görmez, ancak birkaç yıldır "Kim Kur'an öğrenmek istiyorsa onların ayaklarına gideriz" sloganıyla bütün hocaların seferber olduğuna işaret etti.

Kur'an kursu öğreticilerine, hocalarına da seslenen Görmez, Allah'ın kitabını öğretmenin de güzel bir nimet olduğunu belirtti.

Onlardan, kendilerini çocuklara adayarak, Allah'ın kitabını, peygamberin hayatını, inancın temel ilkelerini en güzel şekilde öğretmelerini isteyen Görmez, "Annelerimizin babalarımızın bize emanet ettiği bu güzel çocuklarımız, benim her birisi en kıymetli misafirimdir. Her birisini camilerin kapısında tebessüm ederek, sevinçle, güler yüzle karşılayalım ve onlarla dost, arkadaş olalım, güler yüzü onlardan eksik etmeyelim." dedi.

Hazreti Muhammed'in en büyük çocuk dostu olduğuna dikkati çeken Görmez, öğreticilerden, çocuklarla oturup kalkıp, yeri geldiğinde oynamalarını istedi. Görmez, şöyle devam etti:

"Sadece elifi öğretmeyelim, elif gibi düzgün olmayı öğretelim ama elif gibi düzgün olmak ancak yaşanılarak öğretilir, ancak örnek olarak öğretilir. Çocuklarımıza en güzel şekilde elifi öğrettiğimiz gibi, elif gibi doğru olmayı, elif gibi düzgün olmayı, ahde vefalı olmayı, anne babaya, büyüklere saygılı olmayı, bütün kainata, bütün varlık alemine karşı şefkatli olmayı, sevgili ve merhametli olmayı öğretelim. Biz sadece onlara bir dilin elif-ba'sını öğretmeyelim, sevginin, merhametin elif-ba'sını öğretelim. Biz onlara aynı zamanda ibadetin elif-ba'sını öğretelim, Allah'a ibadet etmenin güzelliklerini öğretelim. Bu da özellikle hocalarımızdan, öğretmenlerimizden istirhamımdır."

Büyüklerden de camilere gelen çocukları Rabbin misafiri olarak kabul etmelerini isteyen Görmez, onlara karşı sevgi ve şefkatin asla elden bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Hazreti Peygamber'in hiçbir çocukla, eğilip aynı boya, aynı hizaya gelmeden konuşmadığını, sırtına çocuk bindiği için secdesini uzattığını ifade eden Görmez, çocuklara yönelik davranışlarda en büyük örneğin Hazreti Peygamber olduğuna işaret etti. Mehmet Görmez, "Biz büyükler, camilerde saf tutup namaza durduğumuzda arkadan çocuk cıvıltıları gelmiyorsa geleceğimizden endişe etmeliyiz. Bilakis o çocuk cıvıltılarını Allah'ı zikir gibi kabul etmeliyiz. Caminin içindeki tesbihat gibidir onlar." diye konuştu.

Görmez, Hazreti Peygamber'in kendi mescidi için "cennet bahçelerinden bir bahçe" ifadesini kullandığını vurgulayarak, "Camilerimizin her birisini cennet bahçelerinden bir bahçeye dönüştürmek istiyorsanız çocuk ve gençlerimizle doldurmamız lazım. Çocukların ve gençlerin devam ettiği bahçeler cennet bahçelerinden birer bahçe gibidir." değerlendirmesinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdür Ali Erbaş ise kurslarla ilgili bilgi verdi.

Yaklaşık 115 bin öğreticinin görevli olduğunu belirten Erbaş, yaş ve seviye farkları göz önünde bulundurularak hazırlanan kursların "sevgi" temalı olacağını bildirdi.

Suriyeli Ayeş Sorani'nin Arapça şiir okuduğu etkinlikte, Kur'an kurslarından minik öğrencilerin oluşturduğu mehter takımının gösterisi de ilgiyle izlendi.

Yorumlar