Yasaklı hayvanları besleyen ve satanlara 250 bin lira ceza

- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yasaklı hayvanları evde besleyen ve satışını yapanlara geçen yıl yaklaşık 250 bin liralık ceza uygulandı - Denetimlerde, yasa dışı bulundurularak ticareti yapılan değişik türlerde 111 papağan, 2 saka kuşu, kara kaplumbağası, yaban keçisi, balina, mors ile boynuzlu trofe ve fil dişinin yanı sıra caretta caretta türü canlıların kabuklarından üretilen 19 tespihe el konuldu - Bakan Eroğlu: - "Kanunen yasak bu davranışlarda bulunanlara 835 lira ile 4 bin 188 lira arasında ceza uyguluyoruz ve hayvanlara el koyuyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Yasaklı hayvanları besleyen ve satanlara 250 bin lira ceza

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yasaklı hayvanları evde besleyen ve satışını yapanlara geçen yıl yaklaşık 250 bin liralık ceza verildi.

Bakanlık "Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme" kapsamında, yasaklı bitki ve hayvanları evde bulunduranlara, satışını yapanlara karşı denetimlerini sıkılaştırdı.

Uluslararası Polis Teşkilatı ile yapılan iş birliğiyle, buraya üye ülkelerde çevreyle ilgili uluslararası suçların tespitini hedefleyen genel bir operasyon başlatıldı.

Bu kapsamda, vahşi yaşama karşı işlenen suçlar ve suçlulara yönelik operasyonlar sonucunda, geçen yıl yaklaşık 250 bin liralık ceza uygulandı.

- Havalimanlarında denetim yapılıyor

Operasyonlar kapsamında, bazı havalimanlarında gümrük muhafaza ve muayene memurlarıyla, yurt dışından gelen yolcuların valizleri açtırılarak denetimler gerçekleştirildi. Denetimler sonucu, yasaklı hayvanlara ve bunlardan elde edilen eşya türevlerine el konuldu.

Ayrıca 19 ilde ev ve süs hayvanı satış yerleri denetlenerek, eksik belgeli iş yerlerine cezalar uygulandı.

Denetimlerde, yasa dışı bulundurularak ticareti yapılan değişik türde 111 papağan, 2 saka kuşu, kara kaplumbağası, 8 yaşlarında yaban keçisi, balina ve mors ile boynuzlu trofe ve fil dişinin yanı sıra caretta caretta türü canlıların kabuklarından üretilen 19 tespihe el konuldu.

- "Yırtıcı ve saldırgan türleri ülkeye sokmak yasak"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aslan, kaplan, timsah, yılan gibi yırtıcı ve saldırgan türlerin evde beslenmesinin yasak olduğunu söyledi.

"Bu tür hayvanları yurt dışından ülkemize, hayvanat bahçeleri hariç sokmak da yasak." ifadesini kullanan Eroğlu, "Vatandaşlarımız bu tür hayvanları evde beslemesin. Bu hayvanların tabii ortamlarında yaşamaları gerekiyor. Evde beslemek hem bu tür hayvanlar hem de ev halkı ve çocuklar için tehlikelidir." dedi.

Eroğlu, kanunen yasak bu davranışlarda bulunanlara 835 lira ile 4 bin 188 lira arasında ceza uyguladıklarını, hayvanlara da el koyduklarını kaydetti.

Yorumlar