Yargıda "istinaf" dönemi başladı

- İstinaf mahkemelerinin tamamı bugün faaliyete geçti - Bölge adliye mahkemeleri 7 ilde 94 ceza dairesi, 123 hukuk dairesi olarak çalışacak, bölge idare mahkemeleri de yine 7 ilde 88 daire halinde faaliyet yürütecek

Google Haberlere Abone ol
Yargıda "istinaf" dönemi başladı

ANKARA (AA) - Kamuoyunda istinaf olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin bugün faaliyete geçmesiyle yargıda yeni bir dönem başladı.

Yargıda iş yükünün azalması amacıyla faaliyete geçirilen istinaf mahkemeleri, "ikinci derece mahkemeler" olarak görev yapacak ve ilk derece mahkemelerinden verilen hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulabilecek.

İstinaf mahkemelerinin bugün devreye girmesiyle, 5 yıla kadar hapis cezası ve belli bir miktara kadar para cezası verilen hukuk davaları, tarafların başvurusu halinde bölge adliye mahkemelerine gidecek. Ancak, 15 yıl ve daha fazla hapis cezalarına ilişkin hükümler, bölge adliye mahkemesince resen incelenecek. Hükümden önce verilip hükme esas teşkil eden veya başkaca kanun yolu öngörülmemiş mahkeme kararlarına karşı da hükümle birlikte istinafa gidilebilecek.

Buna karşın, hapis cezasından çevrilen adli para cezaları hariç olmak üzere, sonuç olarak belirlenen 3 bin lira dahil adli para cezasına mahkumiyet hükümlerine, üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan beraat hükümlerine, kanunlarda kesin olduğu yazılı bulunan hükümlere karşı istinaf yoluna başvurulamayacak.

İstinaf mahkemeleri "temyiz mahkemesi" olmayacak. İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlar doğrudan istinafa gelecek. İstinaf mahkemeleri, "ikinci derece yargılama yapan mahkeme" niteliği taşıyacak.

İstinaf mahkemeleri, Ankara, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun'da 93 ceza dairesi, 120 de hukuk dairesi şeklinde çalışacak. 7 ilde 93 ceza dairesi başkanı, 120 hukuk dairesi başkanı, 279 ceza dairesi üyesi, 360 hukuk dairesi üyesi olmak üzere 859 hakim ve 186 savcı görev yapacak.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde, Ankara, Aksaray, Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat ve Zonguldak olacak. Ankara'da 17 ceza, 27 hukuk dairesi görev yapacak.

Antalya Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde de Antalya, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta ve Mersin yer alacak. Antalya'da 11 ceza, 12 hukuk dairesi olacak.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde de Erzurum, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Tunceli ile Van bulunacak ve 5 ceza ve 6 hukuk dairesi yer alacak.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde, Gaziantep, Adana, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak olacak. Gaziantep'te 17 ceza, 17 hukuk dairesi görev yapacak.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde, İstanbul, Bilecik, Bursa, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova yer alacak. İstanbul'da 23 ceza, 37 hukuk dairesi hizmet verecek.

15 ceza, 17 hukuk dairesinin kurulduğu İzmir Bölge Adliye Mahkemelerinin yargı çevresinde, İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak bulunacak.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresinde de Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Rize, Sinop, Tokat ve Trabzon olacak. Bu mahkemede de 6 ceza, 7 hukuk dairesi hizmet sunacak.

- Bölge İdare Mahkemeleri

Bölge İdare Mahkemeleri de Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Gaziantep, Erzurum ve Samsun'da 88 daire halinde faaliyette olacak.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresi, Ankara, Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Zonguldak illerinden oluşacak.

Erzurum Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresi, Ardahan, Ağrı, Bayburt, Bitlis, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Tunceli, Van illerini kapsayacak.

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Osmaniye, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak illerini içine alacak.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde, Bilecik, Bursa, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova bulunacak.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak olacak.

Konya Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Konya, Mersin, Niğde yer alacak.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi yargı çevresinde ise, Amasya, Artvin, Çorum, Giresun, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon bulunacak.

Yorumlar