"Yardım alıyorum derken borç senedine imza atmayın"

- Tüketiciler Birliği, ramazana girmeye sayılı günler kala vatandaşları, "Gıda yardımı yapıyoruz, aldığınıza dair şuraya imza atmanız gerekiyor" söylemiyle borç senetleri imzalatan dolandırıcılara karşı dikkatli olmaya çağırdı - Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin: - "İaşeyi aldığınıza dair 'Şuraya imza atmanız gerekiyor' deyip imza attırıyorlar. Bunu alan insan çok detayını düşünmeden alıyor ihtiyacı olduğu için. İyilik olduğunu düşünüyor. Aldığına karşılık imza attığını düşünürken aslında bir senede, sözleşmeye, borçlanmaya imza attığının farkında değil" - "Eğer imza istiyorlarsa tüketicilerimiz mutlaka dikkat etsinler. 'Ben bir şeye imza atmam' desinler. 'Alın götürün iaşenizi' desinler. 20, 25 liralık günü geçmiş şeyleri alıp, kendinizi borçlandırma riskine atmayın"

Google Haberlere Abone ol
"Yardım alıyorum derken borç senedine imza atmayın"

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - Tüketiciler Birliği, ramazana girmeye sayılı günler kala vatandaşları, "Gıda yardımı yapıyoruz, aldığınıza dair şuraya imza atmanız gerekiyor" söylemiyle borç senetleri imzalatan dolandırıcılara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda dolandırıcıların insanların dini yönlerini de kullanmaya başladıklarını belirterek, ramazanda yardım amacıyla dağıtılan iaşe paketlerini alan vatandaşların yardım karşılığında imza atmamaları gerektiğini söyledi.

Ramazanın yardımlaşmanın arttığı bir ay olduğunu ifade eden Şahin, dini hassasiyetin arttığı bu ayın dolandırıcılar için fırsat haline gelebileceğini ve bu fırsatı onlara vermemek için dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunduğunu kaydetti.

Şahin, vatandaşların uyanık olmasını ve gelen her yardıma kanmamaları gerektiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

''Ramazanda yardım amacıyla dağıtılan iaşe paketleri var. İhtiyaç sahibi potansiyeli olan insanlara, sanki ramazanda iaşe yardımı yapıyormuş gibi ucuz ürünlerden bir koliyi eline alıp 'Ben iaşe getirdim' diyerek insanlara bunu veriyor. İaşeyi aldığınıza dair de 'Şuraya imza atmanız gerekiyor' deyip imza attırıyorlar. Bunu alan insan çok detayını düşünmeden alıyor ihtiyacı olduğu için. İyilik olduğunu düşünüyor. Aldığına karşılık imza attığını düşünürken aslında bir senede, sözleşmeye, borçlanmaya imza attığının farkında değil. İhtiyaç sahibi insanları bile dolandırmaya niyetlenmiş insanların olması, bizim çok daha uyanık olmamızı gerektiriyor. İaşe paketi aldığımız zaman imza atmak diye bir şey yok.''

İaşe yardımı yapanın bir belge istemesine gerek olmadığını dile getiren Şahin, ''Bu karşılıksızdır, Allah rızası için yapılır. Eğer imza istiyorlarsa tüketicilerimiz mutlaka dikkat etsinler. 'Ben bir şeye imza atmam' desinler. 'Alın götürün iaşenizi' desinler. 20, 25 liralık günü geçmiş şeyleri alıp kendinizi borçlandırma riskine atmayın.'' dedi.

- Ücretsiz hukuki yardım

Mahmut Şahin, mağduriyet yaşama durumu olursa insanların hemen polise, savcıya ya da Tüketiciler Birliği'ne başvurması gerektiğini belirterek, ücretsiz hukuki yardımda bulunduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin her köşesindeki vatandaşların haklarını ücretsiz savunmaya hazır olduklarını aktaran Şahin, "İnsanlar takip etmezse, itiraz etmezse mağdur durumuna düşerler. Bunun bir itiraz süresi var. Ona itiraz ettiği anda durur ve bu davaya dönüşür. Davaya dönüşünce karşı tarafın itiraz etmesi lazım. Ama itiraz etmezse 'Ben bunu kabul ettim' anlamına geliyor.'' diye konuştu.

Yorumlar