Yaralı Filistinliyi öldüren İsrail askerinin yargılanması

- İsrailliler, yaralı bir Filistinliyi başından vurarak öldüren askere destek için 122 bin dolardan fazla bağış yaptı

Google Haberlere Abone ol
Yaralı Filistinliyi öldüren İsrail askerinin yargılanması

KUDÜS (AA) - İsrailliler, Batı Şeria'da yer alan El-Halil kentinde yaralı bir Filistinliyi başından vurarak öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan askere destek için ailesi tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde 122 bin dolardan fazla bağışta bulundu.

Yerde yaralı halde yatan Filistinli Abdulfettah eş-Şerif'i öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Çavuş Elor Azaria'nın ailesi, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla bağış kampanyası başlattı.

Söz konusu askerin mahkeme masraflarına destek için başlatılan kampanyada Azaria'nın ailesi, "öldürmeye sebep olmakla" suçlanan oğullarının savunması için maddi yardımda bulunulmasını talep etti.

Kampanyanın başlatıldığı sitede ayrıca, Azaria'nın annesinin, "Anneler, size sesleniyorum. Oğlumun eve dönmesi için yardım edin. Mahkemede savunma için servet isteniyor, talep edilen meblağı karşılayamayız." ifadelerini içeren video yer alıyor.

Bağışlarda ulaşılmak istenen rakama ilişkin net bir bilgi verilmezken, dün başlatılan söz konusu kampanyanın 30 gün devam edeceği açıklandı.

Bağış miktarının asgari 13 dolardan başladığı, bu ödemeyi yapanların Azaria ailesinden takdir belgesi alacağı belirtilen kampanyada, 26 dolarlık bağış karşılığı aileden teşekkür mektubu, 52 dolar bağış karşılığı üzerinde "Biriz, İsrail halkı ayakta" ifadesinin yazılı olduğu bir tişört, 65 dolar karşılığı ise tişört ve takdir belgesi alacağı kaydedildi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'ta yer alan haberde, İsrailli çavuşun savunmasının 4 avukat tarafından yürütüldüğü belirtilmişti.

- Ne olmuştu?

İsrail askerleri, mayıs ayında Filistinli Şerif'i işgal altındaki Batı Şeria'da "bir askeri bıçakladığı" iddiasıyla vurmuş, yerde yaralı halde yatan Şerif'in kafasına bir İsrail askeri tarafından ateş edilmesi kameralara yansımıştı.

Filistin kamuoyunda infiale yol açan görüntüler, uluslararası toplumun da tepkisini çekmiş, Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, yaralı Filistinlinin vurularak öldürülmesi "korkunç, ahlaksız ve gayri adil" bir fiil şeklinde tanımlanmıştı.

İsrail ordusu ise görüntünün ortaya çıkmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını, soruşturma bitinceye kadar da askerin görevine ara verildiğini duyurmuştu. Şerif'i vurarak öldürmekle yargılanan İsrail askerinin, hapishaneden açık askeri üsse transfer edileceği ve cinayet yerine "kasıtsız adam öldürme"den yargılanacağı bildirilmişti.

Yorumlar