"We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi"nin temeli atıldı

- İstanbul Valisi Şahin: - "İstanbul, 5 bin 400 kilometrekare alanı içinde en fazla 2 bin 300 kilometrekaresinde şehirleşebilen bir yer. Bu alanda 17 milyon insanı sığdırmak, yaşatmak zorundayız." - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş: - "100- 150 yıl önce yapılan yapılar var. Depremden etkilenmiyor ancak dün yapılan yapılarda deprem tehlikesi var. Neden? Çünkü bunları adam gibi yapmadığımız, tekniğine uymadığımız için. Sıkıntılı yapılar yapmışız. Yerleşim yerlerini her şeyi bir kenara bırakıp, düzeltmemiz gerekiyor."

Google Haberlere Abone ol
"We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi"nin temeli atıldı

İSTANBUL (AA) - Yaklaşık 58 bin 500 metrekare üzerine yapılacak, 140 milyon dolarlık "We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi"nin temeli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı törenle atıldı.

Toplam 430 hektarlık alanı dönüştürmeyi planlayan Gaziosmanpaşa Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da desteğiyle ilçenin yüzde 40’ını yenileyecek kentsel dönüşüm projelerine başladı.

Bu kapsamda, yaklaşık 58 bin 500 metrekare üzerine yapılacak, 140 milyon dolarlık "We Haliç Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi"nin temel atma töreni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katılımıyla yapıldı.

- "İstanbul yenilenmek zorunda"

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Gaziosmanpaşa Meydanı'ndaki törende, projenin, hemen hemen tüm pay sahiplerinin rızası alınarak yapıldığını söyledi.

İstanbul'un kentsel dönüşüme en çok ihtiyacı olan şehir olduğunu vurgulayan Şahin, "Çünkü İstanbul, 5 bin 400 kilometrekare alanı içinde en fazla 2 bin 300 kilometrekaresinde şehirleşebilen bir yer. Bu alanda 17 milyon insanı sığdırmak, yaşatmak zorundayız. İstanbul kendini yenilemek, yeni yeni imkanlar, tesisler kurulmak zorunda." dedi.

Şahin, burada yaşayan insanların, şehirde yaşıyor duygusuna sahip olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Altyapı, üst yapı, sağlık, spor, ulaşım tüm tesisler buna göre yapılmalı. İstanbul'da kentsel dönüşümü zorlayan, ülkemizin hem nüfus hem de yerleşim yerlerinin yüzde 90'ından daha fazlasının deprem fayları üzerinde yaşıyor ve kurulmuş olmasıdır. İstanbul da bunu en çok yaşayan şehirlerden bir tanesi. İstanbul’da deprem riskinin azaltılması konusunda kentsel dönüşüm ihtiyacı bulunuyor. Bu konuda çok acelemiz var. Valilik olarak yaklaşık bin 200 civarında kamu binasını yeniledik. Ya yeniden yıkıp yaptık ya da güçlendirdik. Yine köprü, viyadük ve diğer altyapı tesislerini güçlendirdik."

- "İstanbul'daki yapıları düzeltmemiz gerekiyor"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da projenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Engel tanımadan hizmete devam ettiklerini anlatan Topbaş, "İnsanın doğuştan var olan hakları vardır. Yaşam, inanç, barınma hakkı kutsaldır. Bunlara kimse müdahale edemez. Daha önce İstanbul'da düzenli bir planlama olsaydı bugün başka şeyler konuşacaktık. Ecdadımız yerleşimden önce temel ihtiyaçları merkeze koyardı. Külliye yapardı. Şehir bunun etrafında gelişirdi ancak 60 yıldan beri, şehirlerimiz yönetimlerinin yol göstermemesinden dolayı sadece başımızı sokacak yerler yapmışız. Diğer ihtiyaçlar unutulmuş. Bunları yapmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Topbaş, Türkiye’nin yeniden yapılandığını dile getirerek, "100- 150 yıl önce yapılan yapılar var. Depremden etkilenmiyor ancak dün yapılan yapılarda deprem tehlikesi var. Neden? Çünkü bunları adam gibi yapmadığımız, tekniğine uymadığımız için. Sıkıntılı yapılar yapmışız. Yerleşim yerlerini her şeyi bir kenara bırakıp, düzeltmemiz gerekiyor. Gaziosmanpaşa'da sadece yaptığımız yatırım 1,5 milyar. Beyazıt'tan itibaren tramvay yanlış bir proje ancak benden önce başlatılmıştı. Onun altından yeniden metro projesi yapıyoruz. Beyazıt'tan itibaren Arnavutköy'e 3. havalimanına giden bir metro gelecek." şeklinde konuştu.

- "Çevre dostu proje"

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, ilçede riskli alan ilan edilen 430 hektarlık alanda kentsel dönüşüm yapılacağını anlattı.

Dünyanın hiçbir yerinde bu ölçekte bir dönüşüm projesi gerçekleştirilmediğini aktaran Usta, şunları kaydetti:

"Bu proje, Türkiye’nin master planı olan ilk kentsel dönüşüm projesidir. Şu anda 500 bin olan nüfusun 10 yıl sonra 750 bine çıkmasını öngörüyoruz ve hazırlıklarımızı da buna göre yapıyoruz. Titizlikle yürüttüğümüz projelerin master planını, 5 binlik planını ve binlik planlarının hepsini 1,5 yıl gibi kısa bir süreçte tamamladık. Projeyle Türkiye’nin ilk uluslararası çevre dostu bina standartlarına göre (LEED kriterlerince) inşa edilmiş yeşil mahallesini kuruyoruz. Yıl sonuna kadar 4 ayrı bölgede hayata geçireceğimiz 10 bin konutu içeren büyük kentsel dönüşüm projeleri sayesinde modern yeni yaşam alanları oluşturacağız."

Konuşmaların ardından, protokol üyelerinin butona basmasıyla, projenin temeli atıldı.

Yorumlar