Vodafone'dan "Nesnelerin İnterneti" araştırması

- Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 76'sı, nesnelerin interneti teknolojilerinden yararlanmanın kurumlarının gelecekteki başarısı açısından kritik önem taşıdığına inandığını belirtirken, şirketlerin neredeyse yarısı gelecek 2 yılda milyonlarca cihaz ve sürece, bağlantılı şebeke zekasını dahil etmeyi planladıklarını bildirdi - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Aksoy: - "Nesnelerin internetinin Türkiye'de de özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar, kamu sektöründe ise 23 milyar dolar değer yaratması bekleniyor"

Google Haberlere Abone ol
Vodafone'dan "Nesnelerin İnterneti" araştırması

İSTANBUL (AA) - Vodafone Grubu, nesnelerin interneti (IoT) alanında yapılan global yenilik ve yatırımların incelendiği geleneksel "IoT Barometer Report" araştırmasının 4'üncüsünü yayınladı.

Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre, Circle Research tarafından nisan ve mayıs aylarında bin 100'e yakın şirketle yapılan araştırmaya dahil edilen ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. Araştırmaya katılan diğer ülkeler Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD olarak sıralandı.

Vodafone IoT Barometer araştırmasına katılan şirketlerin dörtte üçü, IoT'yi insanların iş ve özel yaşamlarını değiştirecek yeni bir sanayi devrimi olarak nitelendirdi. Şirketlerin yüzde 76'sı, IoT teknolojilerinden yararlanmanın kurumlarının gelecekteki başarısı açısından kritik önem taşıdığına inandığını belirtirken, söz konusu şirketlerin neredeyse yarısı gelecek 2 yılda milyonlarca cihaz ve sürece bağlantılı şebeke zekasını dahil etmeyi planladıklarını bildirdi.

Araştırmada, 2016'nın IoT teknolojilerinin temel iş süreçlerinin bir parçası haline geldiği yıl olacağı sonucuna varıldı.


- Şirketlerin yüzde 63'ünde nesnelerin interneti yatırımının geri dönüşü yüksek oldu


Araştırmaya göre, nesnelerin interneti alanında yatırım yapan şirketlerin yüzde 89'u son 12 ayda bütçelerini yükseltti. Nesnelerin interneti teknolojilerine yatırım yapanların yüzde 63'ü bu yatırımdan ciddi biçimde geri dönüş sağladı. 2015'teki raporda bu oran yüzde 59 olarak gerçekleşmişti.

Nesnelerin internetine yapılan yatırımlar, ortalama BT bütçelerinin yüzde 24'ünü oluşturarak bulut bilişim ya da veri analizi yatırımları ile eşit seviyede gerçekleşti.

Araştırmada, nesnelerin interneti teknolojilerinin gittikçe daha fazla sayıda şirkette temel iş aksiyonlarının merkezinde yer aldığı belirtildi. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 48'i büyük ölçekli kurumsal dönüşüm için nesnelerin interneti teknolojilerinden yararlanıyor. Bu oran, Asya Pasifik bölgesinde yüzde 61'i buluyor.

Araştırmaya katılan tüketici elektroniği şirketlerinin yüzde 52'si nesnelerin interneti teknolojilerini bağlantılı evlere yönelik yeni nesil uygulamaların temel bileşeni olarak kullanıyor. Şirketlerin yüzde 46'sı gelecek 2 yılda nesnelerin interneti teknolojilerine dayalı yeni ürün ve servisler geliştirmeyi planladıklarını bildirdi.


- "Nesnelerin interneti, tüm dünyada 10 yılda 19 trilyon dolarlık bir ekonomiye hayat verecek"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, nesnelerin internetinin iş dünyası için önemli fırsatları beraberinde getireceğini, bu teknolojinin gelişimiyle her sektörde geleneksel iş yapış şekli ve süreçlerinin kökten değişeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Nesnelerin interneti, çok yakın bir gelecekte hem bireyler hem şirketler hem de nesnelerin saniyede 1 gigabit'lik yaygın genişbant bağlantı hızından faydalanabileceği 'gigabit toplumu'nun da temelini oluşturacak. Gigabit toplumuna dönüşümün, adil ve sürdürülebilir eğitim, çalışma ve yaşam için büyük bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Diğer yandan, nesnelerin interneti, tüm dünyada 10 yılda 19 trilyon dolarlık bir ekonomiye hayat verecek. Bağlantı ekonomisi, bu sürede dünyanın Gayri Safi Milli Hasılası'nı tam iki katına çıkarabilecek potansiyele sahip bulunuyor."

Aksoy, nesnelerin internetinin Türkiye'de de özel sektörde yaklaşık 170 milyar dolar, kamu sektöründe ise 23 milyar dolar değer yaratmasının beklendiğini, kamu kuruluşları, sanayi, internet bağlantılı araçlar, sağlık hizmetleri ve tüketici ürünlerinin nesnelerin interneti yatırımlarında öncelikli alanlar olacağını vurguladı.

Yorumlar