Viyana’da "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı

- Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault: "Görüşmelerin haziran ayı başında Cenevre’de başlatılması hedefleniyor"

Google Haberlere Abone ol
Viyana’da "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı
PARİS (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Suriye ile ilgili barış görüşmelerinin haziran ayı başında Cenevre’de başlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.
Viyana’da başlayan "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı sırasında basına açıklama yapan Ayrault, ‘’Hedef siyasi süreci tekrar başlatmak, BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura’nın en kısa zamanda müzakerecileri bir araya getirmesini arzu ediyoruz. Mümkünse bunun haziran ayı başında olmasını hedefliyoruz ama bunun için gerekli koşulların sağlanması gerekiyor.’’ dedi.
Ayrault, BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca ateşkesin ve siyasi geçiş sürecinin sağlanmasının öncelikli konular olduğunu sözlerine ekledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eş başkanlığında Viyana’da gerçekleştirilen toplantıya, 20 ülkeden ve 4 uluslararası örgütten 24 temsilci katılıyor.
Toplantıda, Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.
Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG), Suriye'de düşmanlığın sona ermesi ve rejimin ablukası altındaki bölgelere insani yardımların acilen ulaştırılması çağrısını yinelemesi bekleniyor.
Toplantıda, Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki "düşmanlıkların sona erdirilmesi" anlaşmasının uzatılması, ateşkes rejimini denetleyecek mekanizma kurulması, çatışmaların devam ettiği bazı bölgelere insani yardımların ulaştırılması, rejimin ablukası altındaki bölgelere, buralardaki insani durumu değerlendirecek heyet gönderilmesi ve tutukluların serbest bırakılması konularının ele alınacağı belirtiliyor.
Cenevre'de rejim ve muhalifler arasındaki barış görüşmeleri, Rusya ve rejim güçlerinin sivillere yönelik saldırıları sonucu askıya alınmıştı. Muhalifler, ateşkesin yenilenmesi ve insani yardımların ulaştırılması halinde masaya döneceklerini açıklamıştı.

Yorumlar