Viyana'da "İklim ve Temiz Hava Koalisyonu" Toplantısı

- Koalisyon tarafından küresel ısınmaya neden olan hidroflorokarbonun aşamalı azaltılması istendi

Google Haberlere Abone ol
Viyana'da "İklim ve Temiz Hava Koalisyonu" Toplantısı

VİYANA (AA) - İklim ve Temiz Hava Koalisyonundan, küresel ısınmaya neden olan hidroflorokarbonun aşamalı azaltılması için bildiri yayınlandı.

Bildiri, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisinde düzenlenen İklim ve Temiz Hava Koalisyonu üst düzey toplantısında kabul edildi. Montreal Protokolü'nde değişiklik yapılmasını öngören bildiriye göre hidroflorokarbonun aşamalı düşürülmesiyle 2100 yılına kadar küresel ısınmanın 0.5 santigrat derece azaltılması öngörülüyor.

Bildiride, karbondioksitten 100 ile 1000 kat daha kuvvetli hidroflorokarbonun, atmosferi ısıtmada en hızlı büyüyen sera gazı olduğu belirtildi.

Koalisyonda yer alan 25 temsilcinin, Montreal Protokolü'nde hidroflorokarbonların kullanımının aşamalı azaltılmasını öngören değişikliği desteklediği kaydedilen bildiride, "Şimdi hidroflorokarbonların iklime etkisini engellemek için harekete geçme zamanıdır. Hidroflorokarbonların, Montreal Protokolü çerçevesinde aşamalı olarak azaltılması, yüzyılda küresel ısınmayı 0.5 santigrat derece azaltabilecek." ifadeleri kullanıldı.

Toplantıda konuşan Kanada Çevre Bakanlığı Çevre ve İklim Değişikliği Genel Direktörü Virginia Poter, küresel ısınmaya en fazla etkiyi yapan hidroflorokarbonların azaltılması fırsatına sahip bulunduklarını ve harakete geçme zamanı olduğunu söyledi. Poter, "Hidroflorokarbonların aşamalı olarak azaltılması için harakete geçmeye ihtiyacımızı var. Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine doğru önemli bir adım atmak için 2016 yılında bunu gerçekleştirmeliyiz." dedi.

ABD Çevre Koruma Ajansı Yöneticisi Gina McCarthy ise değişikliğin uluslararası destekle bu yıl sonuna kadar bitirileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

BM Çevre Programı Direktör Yardımcısı İbrahim Thiaw ise protokol çerçevesinde alınan önlemlerin ozon tabakasının iyileşmesine katkı sunduğunu anlattı.

Hidroflorokarbon salınımının azaltılmasını öngören değişikliğin, ekim 2016'da Rwanda'da yapılacak Montreal Protokolü toplantısında kabul edilmesi bekleniyor.

-İklim ve Temiz Hava Koalisyonu

Gönüllü küresel ortaklığa dayanan İklim ve Temiz Hava Koalisyonu (Climate and Clean Air Coalition-CCAC), 50 hükümet, 16 uluslararası kuruluş ve 45 sivil toplum örgütünden oluşuyor. Koalisyon, metan, siyah karbon ve hidroflorokarbonları içeren kısa ömürlü çevre kirleticilerin azaltılması için somut adımlar atmak üzeri kuruldu. Koalisyonun, kaynakların mobilize edilmesi, farkındalığın artırılması ve dönüştürücü eylemleri içeren 11 girişim bulunuyor.

Yorumlar