Vişegrad Grubu ülkeleri arasındaki iş birliği güçleniyor

- Macaristan Başbakanı Orban: "Polonya'nın, Vişegrad Grubu ülkeleri arasında ortak parlamento kurulması teklifini destekliyoruz. Aynı şekilde ortak Avrupa ordusu dışında, Vişegrad Grubu ülkeleri olarak ortak ordu kurma konusunda da çalışıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Vişegrad Grubu ülkeleri arasındaki iş birliği güçleniyor

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Vişegrad Grubu ülkelerinin (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya) ortak bir ordu kurma konusunda çalıştığını söyledi.

Orban, Romanya'nın Tusnad kentinde katıldığı bir panelde yaptığı açıklamada, Orta Avrupa ülkelerinin, Avrupa Birliği'ni (AB) karşılarına almadan aralarındaki ilişkiyi daha da derinleştirmesi gerektiğini belirterek, ''Orta Avrupa Birliği'nin derinleştirilmesi gerekiyor ama bu AB'nin karşılığı olarak görülmemeli. Polonya'nın, Vişegrad Grubu ülkeleri arasında ortak parlamento kurulması teklifini destekliyoruz. Aynı şekilde ortak Avrupa ordusu dışında, Vişegrad Grubu ülkeleri olarak ortak ordu kurma konusunda da çalışıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Vişegrad Grubu'nun genişlemesinin bazı riskler taşıdığını kaydeden Viktor Orban, ''Vişegrad Grubu'nun genişlemesi bazı riskler taşıyabilir. Bu yüzden birliğin güç bakımından homojen yapısını bozmayıp aynı zamanda güçlendiren ülkelerle güçlü ilişkiler kurulabilir. Vişegrad Grubu üyeliğine birinci aday Avusturya. Bu ülkeye ihtiyacımız var, çünkü dış dünya Avusturya hakkında, bizim hakkımızda düşündüğünden daha farklı düşünüyor.'' ifadelerini kullandı.

- ''Demokrasi ihracatı durdurulmalı''

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump'un terörle mücadele konusundaki görüşlerine katıldığını belirten Orban, ''Donald Trump'ın seçim kampanyasından sorumlu değilim. Hiç bir zaman O'nun AB ve Macaristan için en iyi seçenek olacağını düşünmemiştim. Ama bu adayı dinlediğim zaman kendisinden daha iyi ifade edeceğimi düşünmüyorum. Trump'ın, ABD'nin küresel rolü hakkındaki 3 teklifi tamamen kabul edilebilir. Avrupa'daki ulusal istihbarat birimleri dünyanın en etkili sistemleri arasında yer almalı ve 'demokrasi ihracatı' durdurulmalı.'' dedi.

Yorumlar