Vietnam Savaşı'nda ölen Avustralyalılar

- Vietnam Savaşı'nda hayatını kaybeden 33 Avustralyalının kalıntıları 50 yıl sonra ülkelerine getirildi

Google Haberlere Abone ol
Vietnam Savaşı'nda ölen Avustralyalılar

MELBOURNE (AA) - Vietnam Savaşı'nda hayatlarını kaybettikten sonra Malezya ve Singapur’da defnedilen 33 Avustralyalının kalıntıları, 50 yıl aradan sonra ülkelerine getirildi.

Vietnam Savaşı’nda yaşamlarını yitirdikten sonra Singapur’un Kranji ve Malezya’daki Terendak mezarlıklarında toprağa verilen 25 asker, 2 asker eşi ve 6 çocuğa ait kalıntılar, askeri uçaklarla Sydney’e getirildi.

Avustralya bayraklarına sarılan tabutlarda getirilen 33 Avustralyalı için Sydney’deki Richmond Hava Üssünde askeri tören düzenlendi. Askeri personel tarafından omuzlarda taşınan tabutlar daha sonra kortej eşliğinde Batı Sydney’deki tören alanına getirildi.

Gazi İşleri Bakanı Dan Tehan, burada yaptığı açıklamada, "Aileler için son derece duygusal bir an. Elbette bir sürü anıyı da beraberinde getirecek. Bunlar milletimiz için canını ortaya koyan genç Avustralyalılar ve bunun için çok özel bir gün yaşıyoruz.” dedi.

Avustralya'ya getirilen savaş kurbanları, törenlerin ardından ülkenin çeşitli eyaletlerindeki mezarlıklarda yatan ailelerinin yanında toprağa verilecek.

Vietnam Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin ülkeye geri getirilmesi projesi, eski Başbakan Tony Abbott tarafından geçen yıl onaylanmıştı.

Vietnam Savaşı’nda müttefiki ABD safında, Kuzey Vietnam, Çin ve Sovyetler Birliği ittifakına karşı savaşa katılan 7 bin 672 Avustralya askerinden 521’i öldü ve 3 bini yaralandı. Avustralya, 1955'ten 1975'e kadar devam eden Vietnam Savaşı'ndan 1972 yılında askerlerini geri çekmişti.

Yorumlar