"Vergi yüzsüzü"yle isim benzerliği başına dert oldu

- Kocaeli'de koruyucu kıyafetler üreten firması bulunan iş adamı Mevlüt Saraç, "Vergi yüzsüzleri" listesindeki isim benzerliği nedeniyle 2 milyon dolar ihracat kaybı yaşadı - İş adamı Saraç: - "O haberlerin etkisiyle yurt dışına gittiğimde diyelim ki müşteriyle anlaşma imzalamak üzereyiz, araştırmak için internete giriyor ve 'Vergi yüzsüzü Mevlüt Saraç'ı görünce masadan kalkıyor" - "Ben, dürüst ve vergilerini düzenli olarak ödeyen bir mükellefim. Vergi yüzsüzleri listesindeki Mevlüt Saraç ile en ufak bir alakam yoktur"

Google Haberlere Abone ol
"Vergi yüzsüzü"yle isim benzerliği başına dert oldu

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin Körfez ilçesinde koruyucu iş elbiseleri üreten firması bulunan Mevlüt Saraç, Maliye Bakanlığının 2014'te açıkladığı "Vergi yüzsüzleri" listesinde yer alan mükellefle olan isim benzerliği yüzünden yurt dışındaki pek çok iş görüşmesinden olumsuz sonuç aldı.

Bakanlığın 2014'te devlete 1 milyon liranın üzerinde vergi borcu olan 100 kişi ve kuruluşu açıkladığı listede, Adana Vergi Dairesine kayıtlı Mevlüt Saraç 262 milyon 822 bin liralık borcuyla 8. sırada yer aldı. Bunun ardından bazı basın kuruluşlarının isim benzerliği nedeniyle haberlerinde Kocaeli'deki Mevlüt Saraç'ın fotoğraflarını kullanması, vergisini düzenli olarak ödeyen iş adamını zor duruma soktu.

Vergi yüzsüzü olan Mevlüt Saraç'ın Adana Vergi Dairesine kayıtlı olduğu bilgisi yer almayan haberlerin internet sitelerinde yayılmaya başlamasıyla önce Türkiye'deki bazı müşterilerini kaybeden Kocaelili iş adamı Saraç, daha sonra yurt dışında iş yapamaz duruma geldi. Saraç'ın bu haberler nedeniyle son 2 yılda yaşadığı ihracat kaybı 2 milyon doları buldu.

Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1985 yılında bir petrokimya firmasında işçi olarak çalıştığı dönemde, üzerinde koruyucu elbise olmasına rağmen bir mühendis arkadaşının kimyasal maddelerden etkilenerek yaşamını yitirdiğini belirterek, bu olayın kendisini çok etkilemesi üzerine yanmayan kıyafet yapmaya karar verdiğini söyledi.

Kimyasal maddelere dayanıklı kişisel koruyucu kıyafetler geliştirdiğini anlatan Saraç, "Ürettiğim kıyafetler için patent aldım. Ürettiğim kıyafetlere yurt içi ve yurt dışından gelen talepler sonucu bir anda patron oldum. 1987 yılında çalıştığı firmadan ayrılarak kendi firmamı kurdum ve 6 ülkeye ihracat yapmaya başladım." dedi.

- "2012'de sektörümde en yüksek vergiyi ödedim"

Saraç, yurt dışında çok sayıda iş kongresi ve fuarlara katıldığını ve başarılı girişimci olarak gösterildiğini anlatarak, "Sayın Abullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan ile yurt dışına gitmeye başladım. 2012 yılında hayatımda ve sektörümde en yüksek vergiyi ödedim. Bu başarımdan dolayı tebrikler aldım." diye konuştu.

Maliye Bakanlığı tarafından 2014 yılında açıklanan "Vergi yüzsüzleri" listesinde Adana mükellefi Mevlüt Saraç'ın 8. sırada yer aldığını dikkat çeken Saraç, şöyle devam etti:

"İmarbank'ın yan kuruluşları çıktıktan sonra Türkiye'deki ikinci büyük vergi yüzsüzü olarak Mevlüt Saraç tanınmaya başladı. O haberlerin etkisiyle yurt dışına gittiğimde diyelim ki müşteriyle anlaşma imzalamak üzereyiz, araştırmak için internete giriyor ve 'Vergi yüzsüzü Mevlüt Saraç'ı görünce masadan kalkıyor. O haberler nedeniyle cirolarım düştü. Yurt dışındaki müşterilerim 'Vergi yüzsüzü Mevlüt Saraç' haberlerini gördükleri için benimle çalışmaktan vazgeçtiler. Yurt dışındaki yaklaşık 2 milyon dolarlık işim iptal oldu. Fuarlara gittiğim zaman belgelerimi yanımda götürüyorum ve 'Ben vergi yüzsüzü değilim' diyorum. Haklı olduğuma inandırarak iş yapmaya başlıyorum.

Ben, dürüst ve vergilerini düzenli olarak ödeyen bir mükellefim. Vergi yüzsüzleri listesindeki Mevlüt Saraç ile en ufak bir alakam yoktur. Sayın Maliye Bakanıma sesleniyorum, benim mağduriyetimi gidermesini ve iş hayatımı zedeleyen bu haberlerden beni kurtarmasını istiyorum."

Yorumlar